latinica  ћирилица
21/09/2014 |  15:00 | Аутор: СРНА

Сјећање на страдале у Горњим Срђевићима и Пријебљезима

Мјесне борачке организације у Горњим Срђевићима и Пријебљезима у општини Србац данас су, на велики православни празник Мала Госпојина, традиционално организовали помен за борце погинуле у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастос за погинуле борце у Горњим Срђевићима служио је локални свештеник Живојин Живковић, а цвијеће на спомен-обиљежје погинулим борцима положиле су делегације ове мјесне организације, Борачке организације Србац, општине Србац и чланови породица.

У част страдалих бораца - Алексе Вученовића, Душка Брковића, Славка Видовића, Мирка Обрадовића и Добривоја Николића, ученици Основне школе "Вук Караџић" у насељу Ситнеши извели су пригодан културни програм, одржан је и меморијални турнир у малом фудбалу, а за чланове породица и госте организован је ручак и дружење.

У Мјесној заједници Пријебљези, парастос код два спомен-обиљежја - за погинуле у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату и за борце страдале у Другом свјетском рату, служили су србачки свештеници Александар Кустурић и Жељко Сарић.

Свештеник Сарић поручио је да је обавеза да се сачува успомена на све који су положили живот за отаџбину, те подсјетио да су у протеклом рату из овог малог насеља погинули Мишо Савић, Милан Кесић, Синиша Маринковић, Младен Кљајић, Момир Вукашиновић и Микан Ракић.

Цвијеће на спомен-обиљежја положили су чланови породица и родбина, општинска и делегације борачких категорија.

Предсједник Борачке организације Србац Душко Митрић подсјетио је да је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату из општине Србац учествовало 4.360 бораца или једна петина укупног броја становника.

"Погинуло их је 136, рањено 488, још није пронађено девет несталих бораца, нити је, поред два покушаја, идентификовано осам посмртних остатака измасакрираних бораца на возућком ратишту, који су сахрањени у заједничку спомен-костурницу у Српцу", навео је Митрић.

Према његовим ријечима, свим погинулим борцима подигнути су надгробни споменици, а у 24 насеља подигнута су спомен-обиљежја, те Централно спомен-обиљежје и Спомен-соба са уклесаним ликовима.