latinica  ћирилица
21/09/2014 |  15:15 | Аутор: СРНА

Обиљежене 23 године од формирања приједорских бригада

Полагањем вијенаца испред Централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата "За крст часни" и прислуживањем свијећа у Спомен-комплексу "Камени цвијет" данас су у Приједору обиљежене 23 године од формирања приједорских 43. Моторизоване и Пете козарске бригаде Војске Републике Српске.

Кроз ове бригаде је током рата прошло око 17.000 бораца из Приједора, односно око 35.000 са борцима из других општина, а њих 575 из Приједора положило је живот за Републику Српску и још 365 бораца из других градова Српске.

Градоначелник Приједора Марко Павић поручио је данас у обраћању да град неће заборавити своје бригаде и борце који су дали своје животе за слободу свог града и своје земље.

"Ово је сјећање на људе који су створили Српску и на оне којих, нажалост, данас нема међу нама. Та сјећања су нама потребна јер неко покушава дестабилизовати Српску, угрозити њене темеље", истакао је Павић.

Предсједник Борачке организације града Приједора Зоран Предојевић подсјетио је да су ове двије ратне јединице мобилисане 16-ог, односно 18. септембра 1991. године.

"Нама је важно да не буде заборављено све оно што су наши саборци урадили, поготово они који су дали своје животе за одбрану Српске, да омладину и нашу ђецу упознамо о свему шта смо учинили у вријеме одбрамбено-отаџбинског рата и послије њега, јер све оно што се не обиљежава то се заборави, а то Борачка организација Приједора никада неће дозволити", поручио је Предојевић.

Помен погинулим борцима служен је у Цркви Пресвете Богородице на Пашинцу, а делегације Борачке организације, града Приједора, приједорског гарнизона, резервних војних старјешина, СУБНОР-а положиле су вијенце и на Спомен-плочу Музеја отаџбинског рата у Касарни "Жарко Згоњанин".

Обиљежавање Дана приједорских бригада завршено је традиционалним дружењем бораца посљедњег рата на Пашинцу, уз богат културно-умјетнички програм и војнички ручак.