latinica  ћирилица
21/09/2014 |  19:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Одржавање Прајда зависи од безбједносне процјене

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да би одржавање Параде поноса било спољнополитички плус за Србију, али хоће ли се она одржати не зависи од Министарства спољних послова, већ од процјене безбједности коју ће дати релевантне службе.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Нема дилеме, ја се залажем за одржавање тог скупа и мислим да би са аспекта спољнополитичких интереса земље било добро да тај скуп буде одржан, али безбједносне процјене нису у нашој надлежности и уколико буде процјењено да је то безбједносно ризично одлуку о томе ће донијети надлежни органи", рекао је Дачић на конференцији за новинаре.
 На питање новинара да ли би стао на чело колоне, он је одговорио: "Хоћете ли ви да станете?" и додао да се залаже да постоји консензус око тог питања.
 Он је подсјетио да је парада одржана када је он руководио Министарством унутрашњих послова, али да је том приликом повријеђен велики број полицајаца и демонстраната и да је причињена велика материјална штета.
 Дачић је истакао да је ријеч о догађајима који траже "посебне безбједносне мјере".
 "Тешко је то спречавати и радити током године, јер знате, многи од оних који су били приведени за вријеме првог Прајда до сљедеће године су већ били пуштени. И то је сада питање за цијелу државу", навео је Дачић.