latinica  ћирилица
21/09/2014 |  20:18 | Аутор: Агенције

Рател: Вјерски и политички тероризам на КиМ

Замјеник главног тужиоца канцеларије Специјалног тужилаштва Косова Џонатан Рател рекао је да на КиМ постоји вјерски екстремизам и потенцијал за тероризам.



Он је истакао да је таква ситуација гдје год постоји висока незапосленост, хронично сиромаштво и мало могућности за бољи живот.

Франкфуртске вијести подсјећају да је та канцеларија надлежна управо за истрагу и подизање оптужби када је ријеч о случајевима повезаних са тероризмом, а да тренутно спроводи двије одвојене истраге.

Рател очекује да ће ускоро бити окончане, а надлежни тужилац КСТК-а представиће оптужнице.

“Тренутно, КСТК спроводи двије кривичне истраге које укључују одређен број људи. Истраге се развијају и очекујем оптужнице у блиској будућности. Ријеч је о веома озбиљним оптужбама које се односе на учествовање и регрутовање за терористичке активности. Не могу да причам о истрагама које су у току, али могу да кажем да са косовском полицијом имамо веома добру сарадњу, као и са другим агенцијама које помажу око прикупљања доказа и дају друге форме асистенције“, објаснио је Рател.

Он је додао да постоји велика забринутост због екстремистичких активности у читавој Европи, која се, како каже, "суочава са феноменом прикључивања младих особа, углавном мушкараца, у конфликте на Блиском истоку, прије свега у Сирији и Ираку".

“Како и у другде у Европи, и овдје смо веома забринути јер млади мушкарци, обманути и заведени од стране екстремистичких елемената, одлазе да се боре за оно што сматрају религијским позивом“, додао је Рател.

Поједини имами на Косову учествују у врбовању младића да се прикључе терористичким активностима старе, па је питање може ли се то доказати у мјери да добије судски епилог.

“Регрутовање за учествовање у тероризму је злочин. Истина, то је тешко доказати. За процесурање је потребно доказати намеру, али и сам чин учествовања у регрутовању. Веома смо забринути око елемента регрутовања младих особа за вјерски екстремизам. Наша канцеларија веома блиско сарађује са косовском полицијом и другим локалним властима, канцеларијом државног тужиоца, косовском полицијом, религијским лидерима и представницима заједница. Покушавамо да осигурамо да млади људи, нарочито мушкарци, не падну под утицај и на било који начин буду охрабрени да се укључе у конфликте на Блиском истоку“, навео је Рател.