latinica  ћирилица
21/09/2014 |  20:52 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Свака уплата наведена на сајту Владе

Гостујући у Дневнику РТРС-а министар финансија РС Зоран Тегелтија изјавио је да сви који желе да виде колико је ко уплатио помоћи Републици Српској за санацију штете изазване мајским поплавама, могу то да виде на сајту Владе Српске гдје је исказана свака појединачна уплата.

"Тамо нећете наћи уплате о којима говоре неодговорни појединци из међународне заједнице", истакао је Тегелтија, коментаришући информације које пласирају поједине амбасаде у БиХ о стотинама милиона КМ помоћи страних донатора за санацију посљедица поплава, а да власти у БиХ, наводно, нису способне да их искористе.

Према његовим ријечима, апсолутно су нетачне информације о уплати било каквих средстава те врсте и тог износа на рачун Владе Српске, али и Владе Федерације БиХ".

Тегелтија је за Радио-телевизију Републике Српске рекао да несрећу која се догодила у вези са поплавама, појединци у БиХ покушавају да злоупотријебе у предизборно вријеме, као и да је Влада Српске да би спријечила манипулације, отворила само један рачун на који су се могла уплатити средства за помоћ поплављенима, без обзира да ли су средства долазила из иностранства или из земље.

Према његовим ријечима, једино је Влада Србије уплатила значајнији износ средстава - милион евра и сама се опредијелила за два пројекта која ће финансирати из тих средстава и тај процес је у току.

"Ову неодговорну господу која у БиХ шири лажи, позивам да дођу да им вратимо сваку марку, вратићемо им пет пута више него што су уплатили", додао је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да, нажалост, донаторске конференције, појединим међународним представницима служе за личну афирмацију, али да постоје и међународне организације које су заједно са Владом Српске много тога урадиле на санирању посљедица штете од поплава.

Он је као добар примјер навео УНДП-а, који је значајан дио средстава уложио у санацију школских објеката, те напоменуо да донатори сами бирају објекте које ће својим средствима обновити, као и извођаче радова.

Тегелтија је захвалио донаторима који су радили заједно са Владом Српске и изразио наду да ће та сарадња бити настављена у овим пројектима.

Говорећи о томе из којих средстава се финансира санација штете у Српској, Тегелтија је рекао да је помоћ угроженом становништву обезбијеђена прво путем платних картица, како би сами радили на санацији својих објеката.

"До сада је издато више од 20.000 платних картица, више од 80 милиона КМ и највећи дио су грађани већ утрошили за своје потребе", додао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, уложен је огроман дио средстава у пољопривреду, око 10 милиона КМ за санацију путне инфраструктуре.

"Све што смо до сада потрошили било је из средстава за помоћ од поплава и из буџета Српске. Још нису почела да се користе средства из Фонда солидарности, која сваки дан прикупљамо. Данас на рачуну Фонда има више од 20 милиона КМ", навео је Тегелтија.

Он је додао да ће у октобру стићи прве фактуре за наплату предузећа која су испоручила робу, а за исплату ће бити искориштена средства Фонда солидарности.

Говорећи о недавном сусрету са министром финансија Србије, Тегелтија је рекао да је на састанку било ријечи о трошковима Српске и Србије у вези са поплавама, о мјерама фискалне консолидације, као и о питању саосигурања осигуравајућих друштава.

Он је навео да је разговарано о пројектима из разних области - инфраструктуре, безбједности од елементарних непогода, енергетике, туризма, културе, спорта...

Посебно се разговарало о оспособљавању робе из Српске и Србије за руско тржиште и закључено је да су обје стране спремне, али су проблем количине, које нису довољне.