latinica  ћирилица
22/09/2014 |  09:03 | Аутор: СРНА

ЦИК: Испитати кандидатуре Нешковића и Марковића

Централна изборна комисија БиХ провјериће сумње да су извршене злоупотребе и махинације приликом пријаве независних кандидата за предсједника Републике Српске Младена Нешковића и Владана Марковића, речено је из ЦИК-а.

Саговорник из ЦИК-а каже да када буду утврђене одређене нелогичности у пријавама политичких субјеката, ЦИК реагује по пријави појединца или организације, или по службеној дужности ако се оцијени да има довољно елемената за покретање поступка.

"Глас Српске" у данашњем издању наводи и да је, према Изборном закону БиХ, забрањено лажно представљање, а у таквим случајевима ЦИК политичким субјектима може изрећи новчану казну до 10.000 КМ.

"Могуће је да буде кажњен појединац ако се утврди лична одговорност, или странка ако се утврди да стоји иза тог појединца. Једна од могућих санкција је и да се политички субјект уклони из изборног процеса, односно да се поништи овјера његове кандидатуре", рекао је саговорник.

Младен Нешковић и Владан Марковић поднијели су пријаве за изборну трку као независни кандидати за предсједника Републике Српске. Потпредсједник СДС-а и кандидат за предсједника Републике Српске Огњен Тадић признао је да је Нешковић његов возач који се кандидовао да, како је навео, "спријечи изборну крађу".