latinica  ћирилица
22/09/2014 |  09:09 | Аутор: Агенције

Исламска држава позива на убијање западњака

Екстремистичка група Исламска држава позвала је присталице на убијање грађана земаља које учествују у коалицији против џихадиста. Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер каже да његова земља неће учестовати у нападима на екстремисте.

Портпарол Исламске државе Абу Мухамед ел Аднани објавио је на интернету позив на убијање грађана западних земаља, и то на више различитих језика.

"Ако можете да убијете невјерујућег Американца или Европљанина, посебно пакосног и прљавог Француза, или Аустралијанца или Канађанина...укључујући држављане земаља које су ушле у коалицију против Исламске државе, онда ослоњени на Алаха, убијте га", поручио је Ел Аднани.

САД и Француска спроводе ваздушне ударе на положаје џихадиста Исламске државе у Ираку, а слични удари планирају се и у Сирији.

Њемачка неће учествовати у нападима на Исламску државу

Шеф њемачке дипломатије Франк - Вaлтер Штајнмајер изјавио је да његова земља неће бити укључена у било какве ваздушне нападе или копнену офанзиву у борби против екстремистичке организације Исламска држава у Ираку.

Штајнмајер је рекао да Њемачка, као чланица међународне коалиције на челу са САД, стваране како би се зауставило напредовање припадника ИД у Ираку и Сирији, има своје одговорности, али да неће преузети значајнију улогу.

Одлуку Берлина да пошаље оружје курдским борцима који се сукобе са ИД "није било лако донијети", казао је Штајнмајер њемачком јавном сервису АРД.

Како је пренио Франс прес, он је истакао и да Њемачка није ни под каквим притиском да се придружи САД и Француској у ваздушним нападима на територије које контролише ИД.
"Не, коалиција не функционише тако. Алијанса која је формирана ће подијелити посао. Ми смо преузели дио наше одговорности. За нас се то не доводи у питање", казао је Штајнмајер.

Крајем прошлог мјесеца Берлин је најавио да шаље оружје курдским борцима на сјеверу Ирака како би им помогао у борби са џихадистима из редова ИД.

Њемачка је послала и око 40 војника са задатком да помогну у обуци курдских бораца у Ираку.