latinica  ћирилица
22/09/2014 |  10:40 | Аутор: СРНА

Тучић: Српска испунила обавезе, али не и ФБиХ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић изјавио је да су неки медији у БиХ, намјерно или ненамјерно, извјештавајући о најављеном увођењу санкција Енергетске заједнице према БиХ извршили замјену теза, при чему не желе да прихвате да је Република Српска, за разлику од Федерације БиХ, у потпуности испунила обавезе.

"Већ неко вријеме се у медијима, намјерно или ненамјерно, врши замјена теза по овом питању. Чињеница је да је Секретаријат Енергетске заједнице против БиХ покренуо поступак због кашњења у извршавању уговорних обавеза у области гаса, међутим, обавезе које су предмет поступка односе се на такозвани други енергетски пакет, којим је предвиђена могућност децентрализованог уређења питања регулатора гаса у земљама чланицама", рекао је Тучић.

Другим ријечима, појашњава Тучић, када је ријеч о БиХ, сваки од енитета у складу са својим надлежностима требало је да испуни ову, али и друге обавезе предвиђене овим енергетским пакетом.

"У том смислу, треба бити поштен и рећи да је Република Српска у потпуности реализовала све обавезе из другог енергетског пакета, за разлику од Федерације БиХ, која то није учинила, односно још је у процесу дјелимичне реализације својих обавеза, уз јасан став њених надлежних институција да немају намјеру уредити питање регулатора гаса на ентитетском нивоу, већ да ово питање одмах треба уредити на нивоу БиХ", рекао је Тучић.

Пошто се имплицира да питање регулатора гаса није уређено на цијелом подручју БиХ, односно, у оба ентитета, то значи да ова обавеза није испуњена, те је Секретаријат предложио увођење санкција против БиХ које се манифестују, на примјер, у суспензији гласачког права по питањима у вези са буџетом Енергетске заједнице, те ускраћивању подршке учесницима састанака тијела ове заједнице из БиХ у смислу покривања путних трошкова, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Тучић упозорава да се помињу и неке озбиљније санкције које уопште нису предвиђене Уговором о Енергетској заједници, као што су евентуално ускраћивање финансијске подршке БиХ за реализацију одређених енергетских пројеката од интереса за ову заједницу, итд.

Коментаришући одређена инсистирања на доношењу закону о гасу на нивоу БиХ, Тучић наводи да се Секретаријат Енергетске заједнице, у чему га снажно подржавају и одређене структуре у БиХ, руководи логиком да, уколико није било могуће ово питање ријешити на ентитетском нивоу, онда је једино рјешење да се инсистира на његовом уређењу на нивоу БиХ, иако је обавеза успостављања једног, јединственог регулатора гаса на нивоу БиХ предвиђена не другим, већ трећим енергетским пакетом, чији рок провођења наступа 1. јануара 2015. године.

"То значи да Секретаријат Енергетске заједнице не само да не жели прихватити чињеницу да је један дио БиХ испунио своје обавезе из другог енергетског пакета, већ се настоје увести санкције цијелој БиХ због неиспуњавања обавезе чији 'рок доспијећа' још није наступио. То је као да данас позивате одређено лице на суд зато што, на примјер, није измирило своје одређене комуналне обавезе за јануар или фебруар 2015. године", објашњава Тучић.

Он наглашава да је од суштинског значаја и чињеница да директиве из трећег енергетског пакета не помињу "закон о гасу", него је ријеч о обавези успостављања независног регулатора у области гаса на нивоу цијеле БиХ, са одговарајућим надлежностима, итд.

Тучић наводи да се тим директивама дефинише циљ којег је потребно остварити, а земљама се препушта избор метода и начина његове реализације, водећи рачуна о њиховим унутрашњим, уставним рјешењима.

"Другим ријечима, да ли ће питања регулатора гаса на нивоу цијеле БиХ бити уређено засебним законом о гасу или на неки други начин, преостаје да се види, односно зависи од договора надлежних институција у БиХ", навео је Тучић.

Он је потврдио да су заговарачи доношења закона о гаса на нивоу БиХ они који, у покушају стицања симпатија код европских партнера, дају обећања да ће одређена питања, за која уопште нису надлежни, бити ријешена на начин који им одговара у дневнополитичком контексту.

"Мислим и на оне који се код Секретаријата Енергетске заједнице, служећи се лажима и обманама, залажу за увођење санкција БиХ, односно, прецизније, једном њеном дијелу који је, узгред буди речено, све своје обавезе из другог енергетског пакета испунио. То су и они који за неизвршавање својих обавеза покушавају окривити друге. На крају, мислим на оне који су, у покушају реализације своје политичке платформе или личне амбиције, очигледно спремни на све и који не желе добро ником, а понајмање БиХ", истиче Тучић.

Он је нагласио да ресорно министарство у контактима са Секретаријатом Енергетске заједнице, као и другим земљама чланицама, покушава да укаже не само на неоснованост евентуалних санкција, из низа разлога, већ и на њихову потпуну несврсисходност.

Тучић истиче да Секретаријат Енергетске заједнице при предлагању санкционих мјера није на задовољавајући начин уважио напредак који је по бројним питањима у гасном сектору у БиХ, ипак, учињен.

"Такође, покушавамо указати на више него очигледну правну упитност неких од предвиђених санкционих мјера, као и на чињеницу да искључење БиХ из интеграционих токова у области енергетике на одређени период неће никоме бити од користи, ни самој Енергетској заједници, нити земљама региона, са којима БиХ покушава реализовати одређене заједничке, регионалне пројекте", рекао је Тучић.

Он је поручио да ту треба водити рачуна и о неким додатним моментима, уз оне који се односе на подржавање увођења санкционих мјера од неких субјеката из саме БиХ.

Према његовим ријечима, ради се о општем контексту који подразумијева интенцију стварања јединственог "европског" енергетског блока према Руској Федерацији, који би обухватао не само све земље чланице ЕУ, него и кандидате и потенцијалне кандидате за чланство.

"У таквом контексту, вјероватно некима смета опредјељење из једног дијела БиХ за развојем интензивне сарадње са Руском Федерацијом у енергетској области, из чега имплицира и потреба за некаквим политичким дисциплиновањем", закључио је Тучић.