latinica  ћирилица
22/09/2014 |  11:04 | Аутор: СРНА

Прихватљив захтјев клуба Бошњака

Вијеће за заштиту виталног националног интереса при Уставном суду Републике Српске оцијенило је прихватљивим захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса у Закону о допунама Закона о извршном поступку, о којем ће мериторно одлучивати у наредних 90 дана.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Вијеће је утврдило да је у конкретном случају проведена процедура у складу са Амандманом 82 на Устав Републике Српске, као и да су испуњене остале процесне претпоставке за мериторно одлучивање о захтјеву, саопштено је из Уставног суда.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о допунама Закона о извршном поступку на сједници 2. јула. Овом законом се извршни наслов за принудну наплату трошкова кривичног поступка даје Пореској управи.

Предсједавајући Вијећа народа Републике Српске Момир Малић рекао је раније да Клуб Бошњака жели брисање члана Закона који предвиђа да се накнада материјалне и нематеријалне штете одређена судским и другим одлукама исплаћује у буџетској години у складу са расположивим новцем у буџету за те намјене.