latinica  ћирилица
22/09/2014 |  13:05 | Аутор: СРНА

Бањалука: Обиљежен дан без аутомобила

Бањалука се данас двочасовном обуставом саобраћаја у Улици краља Петра Првог Карађорђевића прикључила обиљежавању Међународног дана без аутомобила - 22. септембра, којим се указује на значај здраве животне средине и промовишу алтернативни начини превоза.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

 

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да се Међународни дан без аутомобила обиљежава 13. пут у Европи, а 11. у највећем граду Српске.

"Бањалука се прикључила многим градовима у обиљежавању Европске седмице мобилности, што има вишеструки смисао - еколошки, економски и безбједносни", рекао је Гаврановић новинарима на Тргу Крајине, гдје је организована манифестација "Дан без аутомобила".

Он је рекао да се Европска седмица мобилности сваке године обиљежава низом манифестација, а намлађи учесници у саобраћају подучавају се правилима безбједности у саобраћају, чиме се сваке године ниво њихове безбједности подиже на виши ниво.

Гаврановић је истакао важност афирмисања алтернативних превоза у циљу смањивања гужви, али и количину издувних гасова и енергије која се троши.

Градоначелник је рекао је да ће Бањалука подржати све едукативне и еколошке акције да би била побољшана безбједност саобраћаја и додао да град ову акцију подржава из године у годину, што ће бити случај и убудуће.

Он је истакао да ће ове године подјелом бесплатних карата за јавни превоз једном броју грађана афирмисати алрернативни начин превоза.

Генерални секретар Ауто - мото савеза Републике Српске Ранко Бабић је истакао да Савез у свих 50 градова и општина Српске у којима има своја друштва, у сарадњи са локалним заједницама обиљежава данас "Дан без аутомобила".

Бабић је рекао да се већ традиционално на Тргу Крајине налази полигон за обуку најмлађих учесника у саобраћају за њихову припрему за безбједно учешће у саобраћају и додао да је организовано такмичење од шест до 66 година у провјери знања саобраћајних прописа и спретности вожње бицикала.

Манифестација "Међународни дана без аутомобила" реализује се уз подршку Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Министарства унутрашњих послова, Агенције за безбједност саобраћаја, Ауто - мото савеза Српске и аутопревозника градског јавног превоза.

Паралелно са обиљежавањем Европске седмице мобилности, реализује се и активност под називом "Паркирај паметно, паркирај прописно!", чији је циљ елиминисање паркирања возила на тротоарима и другим површинама намијењеним за кретање пјешаке и бициклиста.

Појачане контроле паркирања возила на тротоарима и другим површинама намијењеним за кретање пјешака и бициклиста проводиће и Комунална полиција града Бањалука.