latinica  ћирилица
22/09/2014 |  15:19 | Аутор: РТРС

Бањалука: Није са сигурношћу потврђен вирус западног Нила

Шестогодишњи дјечак из Бањалуке, који је 7.августа збринут на Клиници за дјечије болести у Бањалуци, због повишене температуре, повраћања, поремећеног стања свијести, преминуо је јуче, саоштено је из Универзитетске болнице - клиничког центра.

 

Из Универзитетске болнице - Клиничког центра Бањалука саопштено је да серолошким претрагама није са сигурношћу потврђено да је шестогодишњи дјечак, који је преминуо у овој болници, био заражен вирусом "западног Нила", већ да је ријеч о болести вирусног поријекла.
У овој установи истичу да стање ђечака чији су иницијали С.М. није дозвољавало било какве даље вирусолошке претраге, као и да због епидемиолошки малог ризика нису биле ни оправдане.

Дјечак је претходно боравио на мору, гдје је највјероватније заражен. На Одјељење интензивне његе Клинике за дјечије болести примљен је 7. августа због повишене температуре, повраћања, поремећеног стања свијести и понашања.

Према ријечима начелника Клинике за ђечије болести Стојислава Коњевића, одмах по пријему пацијенту је урађена иницијална обрада. Од почетка је постављена сумња на вирусни енцефалитис, а по пријему узета је серологија на вирусе.

У току ноћи дошло је до појаве конвулзија и погоршања клиничког стања, у смислу респираторне инсуфицијенције што је захтијевало респираторну подршку дисања и мјере реанимације.

На урађеном ЦТ-у нађен је изражен дифузни едем мозга, а пацијенту је укључена сва неопходна терапија. У даљем току лијечења дошло је до продубљивања коме и погоршања здравственог стања пацијента.

На урађеном контролном ЦТ-у као и НМР-у показало се погоршање едема мозга са хернијацијом /укљештењем/, те знацима мождане смрти које су потврђене клиничким тестовима и апнеа тестом.

Пацијент је данима непромијењеног здравственог стања био прикључен на апарате за дисање уз неопходну терапију, а преминуо је рано јутрос у 1.20 часова.

Из Универзитетске болнице - Клиничког центра Бањалука наводе да је ријеч о спорадичном случају и да не постоји опасност од епидемије јер болест није специфична за наше подручје.

Случај је у складу са правилима пријављен Институту за заштиту здравља Републике Српске, а у саопштењу се истиче да у Универзитетској болници - Клиничком центру Бањалука није било пријављених сличних случајева.