latinica  ћирилица
22/09/2014 |  16:17 | Аутор: СРНА

Дрина загађена антимоном из рудника "Столице"

Јаловина из некадашњег рудника антимона "Столице" у Костајнику стигла је до Дрине. Инспекција за воде Републике Српске упозната је о акциденту у сливу ријеке Дрине у Србији и у сталном је контакту са надлежном водном инспекцијом Србије, речено је у Републичкој управи за инспекцијске послове.

"Водна инспекција Републике Српске проводи активности у складу са својим надлежностима и могућностима, с обзиром да је извор проблема на територији друге републике, чији органи требају предузети конкретне мјере на терену у циљу санације узрока предметног акцидента, чиме би биле отклоњене и евентуалне даље посљедице", рекла је Срни портпарол Републичкој управи за инспекцијске послове Душанка Макивић.

Она је нагласила да су планиране активности усмјерене на праћење стања, утицај на флору и фауну, на подземне воде, као и узимање узорака за анализу.

Макивићева је рекла да је у активност укључена и Јавна установа "Воде Српске" у дијелу својих надлежности.

Јаловина из некадашњег рудника антимона "Столице" у Костајнику, која је процурила у мају и кренула ријеком Коренитом према ријеци Јадар, стигла је до Дрине, потврђено је у Градском вијећу Лознице.

Градском вијеће Лознице за данас је заказало ванредну сједницу, пренио је "Блиц".

Члан Градског вијећа Јанко Алексић рекао је да је присуство недозвољених количина тешких метала на мјесту уливања Јадра у Дрину толико да је то довољно да се у цијелом крају прогласи еколошка катастрофа.