latinica  ћирилица
22/09/2014 |  17:35 | Аутор: СРНА

"Народни фронт" - Поништити кандидатуре Нешковића и Марковића

Невладина организација "Народни фронт" из Бањалуке поднијела је ЦИК-у БиХ приговор са захтјевом за поништавање номинације независних кандидата за предсједника Републике Српске Младена Нешковића и Владана Марковића, због сумње да је њихова кандидатура требало да послужи за највећу изборну превару од Дејтона наовамо.
Кандидати за предсједника / потпредсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Кандидати за предсједника / потпредсједника Републике СрпскеФото: РТРС

"Кандидатуром Нешковића и Марковића, за које је из Савеза за промјене потврђено да је ријеч о возачу и тјелохранитељу Огњена Тадића, грубо су прекршена најмање два члана Изборног закона БиХ и изборни систем доведен до апсурда. Уколико се дозволи да Нешковић и Марковић учествују на предстојећим изборима, изборни процес ће бити у потпуности компромитован и легитимитет избора ће бити доведен у питање", саопштено је ове организације за борбу против криминала и корупције.

Из "Народног фронта" поручују да су одлучили поднијети и формални приговор ЦИК-у "кад ова институција већ сама није нашла за сходно да реагује на очигледну превару Савеза за промјене и Огњена Тадића, који на овај начин показује како би управљао Републиком Српском, кад би му народ поклонио повјерење 12. октобра".

"Свједоци смо да је наш изборни систем већ годинама жртва разних манипулација политичких партија, поготово кад је ријеч о такозваним независним кандидатима, који су, како је пракса показала, заправо само средство да се дође до потпуне контроле бирачких одбора, односно манипулације изборним резултатима", наводи се у саопштењу.

Јавно признање Огњена Тадића о томе да су двојица наводних независних кандидата заправо његов возач и тјелохранитељ, наводе из "Народног фронта", представља доказ о томе да је ријеч о безобзирној превари, због чега позивају ЦИК да учини све што је у њиховој моћи да осујете овај покушај и одговорне суочи са законом прописаним санкцијама.