latinica  ћирилица
23/09/2014 |  15:34 | Аутор: РТРС

Преминуо Предраг Гуго Лазаревић

Истакнути српски књижевник, књижевни теоретичар и критичар, члан Сената Републике Српске, Предраг Гуго Лазаревић умро је данас у Бањалуци.

Предраг Лазаревић Гуго рођен је 1929. године у породици која је више од 200 година присутна у Бањалуци. Дjеда по мајци грађевинац, концесионарски градитељ, национално ангажован човек, члан Радикалне странке, Кочићевац. Отац завршио класичну гимназију у Тузли, право у Бечу, а онда докторирао, такође у Бечу, гдjе је једно врijеме био асистент, а онда се вратио у Бањалуку, гдjе се бавио адвокатуром, био Младобосанац, а онда и бан Врбаске бановине, 1937/38. године, када је и умро.

Предраг је одрастао у кући у којој је имао библиотеку са десет до петнаест хиљада књига на пет језика.

Први разред гимназије завршио је у Бањалуци, други, трећи, четврти и пети у Београду, а када је стигло ослобођење, шести седми и осми разред опет у Бањалуци., а онда Филозофски факултет у Београду, група Југословенска књижевност са свјетском.

Двије године био је професор у бањалучкој Гимназији, двије године у Учитељској школи, једну годину хонорарни замјеник управика Народног позоришта и драматург, а онда шест година управник, па двије и по године савјетник у Просвјетно-педагошком заводу, а онда 23 године професор на Педагошкој академији, да би радни вијек завршио као директор Народне и универзитетске библиотеке ''Петар Кочић'' у Бањалуци.

Објавио је око двије стотине дисперзивних текстова, највише из књижевности, јер је књижевност била његова прва преокупација, а онда из историје умјетности и других области, седам ауторских и коауторских књига, (коаутор је књиге ''Речник књижевних термина'', који је изашао у Београду, ''Народно позориште Босанске крајине, 1830-1980'', и ''Читанка за основну школу и усмјерено образовање – налази истраживања'', од првог до осмог разреда, а посебне књиге су ''Вихори и пркоси Крајине'', ''Миле Бекут, човек и песник'', ''Читање као преиспитивање'', ''Без права на ћутање'' и ''Сатира мотивисана родољубљем'', књига о Душку М. Петровићу) и друге. Преводио је са страних језика, највише са руског, бавио се издавачком делатношћу, уређивао разне часописе (“Корени”, “Прилози”, “Путеви”).

Добитних је бројних признања међу којима су Кочићева награда, Награда Удружења књижевника Српске "Ђуро Дамјановић" и Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем.

Предраг Гуго Лазаревић биће сахрањен у суботу, 27. септембра у 13 часова на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци. 

Додик упутио телеграм саучешћа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа породици истакнутог књижевника Предрага Лазаревића, који је преминуо данас у Бањалуци у 85. години.

У телеграму саучешћа наводи се да је Лазаревић својим радом и дјелом оставио неизбрисив траг у јавности Републике Српске.