latinica  ћирилица
27/09/2014 |  17:24 | Аутор: Вечерње новости

Намирнице за енергију

Ако сте уморни и осјећате се исцрпљено, могуће је да вам недостају калијум, магнезијум и гвожђе. Правилан избор намирница може да вам помогне да побједите јесењи умор и да се осјећате много боље.

ШПИНАТ И СЈЕМЕНКЕ БУНДЕВЕ

Магнезијум из овог поврћа подиже ниво енергије, опушта мишиће и побољшава сан. Ако га не уносите у довољној количини храном, посљедица може да буде хроничан умор. Препоручени дневни унос за жене је од 310 до 320 мг, а за мушкарце од 400 до 420 мг.

ЦРВЕНО МЕСО

Због недостатка гвожђа можете да се осјећате исцрпљено и уморно, а често се јавља и анемија. Осим у црвеном месу, гвожђа има и у махунаркама и лиснатом поврћу, које треба да комбинујете са намирницама богатим витамином Ц јер он побољшава апсорпцију овог минерала. Препоручен дневни унос је осам милиграма.

ЦИТРУСИ

Наранџа и лимун су намирнице богате витамином Ц, чији се недостатак повезује с умором. Најбоље је да их једете свјеже, јер се кувањем губи 25 посто витамина Ц. Препоручен дневни унос је 75 мг за жене, односно 90 мг за мушкарце.

МРКВА И СЛАТКИ КРОМПИР

Бета каротен којим обилују мркве, шпинат и слатки кромпир подиже ниво енергије, јача имунитет и спречава инфекције. Ово поврће треба да једете свјеже или кувано на пари, јер се кувањем губе витамини.

ЖИТАРИЦЕ ОД ЦИЈЕЛОГ ЗРНА

Угљени хидрати су одличан извор енергије, али само они сложени, непрерађени. Прости брзо подижу, али и спуштају ниво шећера у крви, а посљедица је умор. Житарице од цијелог зрна, најбољи извор сложених угљених хидрата, треба да буду на вашем јеловнику најмање три пута недјељно, најбоље за доручак, зато што је ниво енергије најнижи ујутро. Обилују витамином Б који помаже у бржој разградњи угљених хидрата.

БАНАНЕ И БУНДЕВЕ

Недостатак калијума изазива исцрпљеност и бол у мишићима. Такође, што је нижи ниво калијума у организму, тијело теже апсорбује калцијум, што слаби кости. Одличан извор калијума су авокадо, шпинат, бундева и банане. Препоручени дневни унос је 4.700 мг.