latinica  ћирилица
27/09/2014 |  18:58 | Аутор: Вечерње новости

У тоалет на свака три сата

Уринарна инфекција може да се спријечи и да се заустави размножавање бактерија. Не треба користити парфимисане сапуне, пудере, дезодорансе, купке и пјене за купање.

Промјене температуре, хладнија јутра и вечери, као и неадекватна одјећа погодују развоју уринарних инфекција, нарочито код оних који су склони оваквим тегобама. Процијењује се да двије трећине жена барем једном у животу има уринарну инфекцију, а чешћа је код трудница, жена у менопаузи и постменопаузи, старијих особа и дијабетичара. Уринарне инфекције могу да се јаве и у случају ослабљеног имунитета, стреса, напора или неке друге инфекције, што све заједно доводи до смањења отпорности слузокоже уринарног тракта.

Једна од најважнијих мјера заштите од уринарних инфекција је правилна хигијена, а пожељно је и чешће пражњење бешике, најбоље у интервалима од три сата. Суздржавање од избацивања урина може да доведе до растезања и слабљења бешике, а на тај начин смањује се њена способност да испразни сав урин, а остаци урина повећавају могућност инфекције.

Симптоми уринарне инфекције могу да буду благи, али могу и да изостану. Упала обично почне изненадним болом и осјећајем тежине у мокраћној бешици. Са болом и притиском у доњем дијелу трбуха јавља се и потреба за учесталим мокрењем, што је одбрамбена реакција организма који на тај начин жели да се ослободи бактерија. Присутан је и осјећај печења при мокрењу. Урин је специфичног, непријатног мириса, бјеличаст, мутан, чак и са црвенкастим примјесама уколико има крви. Све ово може да прати благо повишена температура, а није неуобичајена ни појава дрхтавице и исцрпљености.

Симптоми

Жене обично осјећају непријатан притисак изнад пубичне кости, а мушкарци имају осјећај пуноће у предјелу аналног отвора. Грозница се обично не јавља код инфекције бешике или мокраћовода, чешће је пратилац инфекције бубрега, када се јављају и друге озбиљне компликације - бол у леђима или боку и непосредно испод ребара, а јавља се и осјећај гађења и повраћања.

Хигијена

Жене би требало да се перу од напред према назад јер се тако штити мокраћни канал од бактерија које се налазе око ануса. Гениталије треба прати млаком водом једном дневно, и прије и послије сексуалног односа. Боље је туширање од лежања у кади, јер бактерије могу да се шире и у води. Не треба користити парфимисане сапуне, пудере, дезодорансе, купке и пјене за купање. Да би се избјегао развој бактерија у менструалној крви, редовно треба мењати улошке. Тампони се не препоручују.

Течност

Особе које су подложне инфекцијама треба да пију доста течности, најмање око осам чаша воде дневно. Повећано узимање течности подстиче мокрење којим се из мехура избацују бактерије. Могу да се узимају и незаслађени сокови од боровнице и бруснице.

Витамин Ц

Треба повећати унос витамина Ц, јер успорава раст бактерија у бешици. Најбоље је избјегавати алкохол, кафу, шећер, чоколаду. Млијечни производи, представљају идеалну подлогу за размножавање бактерија.

Синтетика

Остаци прашка за веш или омекшивача на одјећи могу да изазову алергијску реакцију и иритацију иначе осјетљиве, интимне регије, због чега она постаје подложнија инфекцијама. Треба водити рачуна да се не носи синтетички доњи веш јер синтетичка влакна задржавају влагу и топлоту, што погодује развоју бактерија. Треба носити памучни доњи веш и комотнију одјећу.

Чај

За уринарну инфекцију треба пити два литра чаја од брезе, кукурузне свиле, уве, босиљка, першуна или других биљака, јер подстичу чешће мокрење, а самим тим и излучивање бактерија из организма. Брусница је врло ефикасна у лијечењу уринарних инфекција нарочито оних које изазива ешерихија коли, јер спречава љепљење бактерија за зид мокраћне бешике и тако подстиче њихово излучивање. Због високе концентрације калијума, коприва је одличан диуретик за чишћење мокраћних путева и осталих органа уринарног тракта. Чај се припрема од младих листова коприве који се кувају 15 минута у води. Чај се затим проциједи, по жељи заслади, и пије читав дан. Тако конзумиран олакшава мокрење и јача имунитет.