latinica  ћирилица
29/09/2014 |  11:41 | Аутор: СРНА

Књига укоричена људском кожом!

Књиге обложене људском кожом нису ријеткост нити продукт хорор фолмова - и у библиотеци Харвардског универзитета пронађена је таква књига. Испитивања су потврдила да је том пјесама француског пјесника Арсена Усеа "Предназначења душе" обложен необичним материјалом.

Приликом пажљивог поручавања књиге, стручњаци су открили забиљешку коју је оставио пријатељ аутора доктор Лудовик Булан. Он пише: "Књига о људској души је достојна да буде одјевена у људску одежду".

Запослени у библиотеци су упоредили корице Усеове књиге са другим књигама од коже. Испоставило се да су корице зборника поезије превише меки и њежни и да кожа уопште не личи на свињску, козју или говеђу.

Алан Пјутлија, стручњак за старе књиге из Харварда, након брижљивог испитивања узорака увјерио се да су корице књиге направљене од људске коже: у њој су идентификовани протеини који могу припадати само човјеку.

Претпоставља се да је кожа припадала жени која је умрла у 19. вијеку од срчаног напада.

Људска кожа се по грађи ни по чему не разликује од коже других сисара. Она је мало тања од коже телади и оваца чије уштављене коже су од давнина постајале странице књига. Осим тога, чврсто је повезана мишићним ткивом, што не олакшава њену обраду.

Сматра се да су се прве књиге обложене људском кожом појавиле у Средњем вијеку. Управо у то вријеме постала је раширена пракса штављења такве коже.

Средњовјековни узорци нису сачувани, али се помињу на многим мјестима. Познато је да су постојали чак и Библија и зборник Католичког црквеног права написани у потпуности на њежној и мекој људској кожи - наводе стручњаци.

У 18. и 19. вјеку корице књига од људске коже нису представљале ријеткост и нису чак изазивале никакве посебне емоције.  Књиге о медицинским темама, су по правилу, биле прве обложене кожом људи који су себе завјештали науци.

Упркос увријеженом мишљењу, књиге од људске коже нису највише цијенили "чаробњаци" и опсједнути фанатици, као ни диктатори жедни крви.

Најмасовнија израда везана је за наруџбине представника најхуманије професије – медицинаре!

Од 17. века сматрало се да је за љекара посебан "шик" ако користи приручник из анатомије чије су корице направљене од материјала достављеног директно из сале за обдукције. То је истицало припадност струци и ништа више.

Касније је идеја прављења корица за таквог материјала била романтичног карактера.

Кожа је узимана са лешева. То су по правилу били бескућници чија су тијела тајно откупљивана од власника преноћишта или полицајаца.

Понекад су блиски рођаци молили да се направе корице књиге од коже "драгог покојника" како би овјековечили сјећање на њега.

У 19. вијеку неки злочинци, осуђени на смртну казну, су завјештали своју кожу за облагање књига.

Један од првих познатих примјера представљао је ријечник Семјуела Џонсона, обложен кожом злочинца Џејмса, након што је овај био објешен 1818. године.

Лопов и разбојник Џејмс Ален завјештао је своју кожу за књигу у којој ће бити описани његови многобројни злочини. То је учињено 1837. године.

У енглеском музеју "Светог Едмундса" у Сафолку може се виђети записник са суђења легендарном убици Вилијему Кордеру обложен његовом кожом послије извршења пресуде.

И ријетка копија енциклопедије "О грађи људског тијела" Андреаса Везалија, која се чува у библиотеци Џона Хеја на Брауновом универзитету, обложена је људском кожом.

Као материјалне доказе на Нирнберншком суђењу нацистима тужилац је показао примјерке Хитлеровње књиге "Мајн кампф" обложене кожом затвореника. Те књиге припадале су нацистичким љекарима Јозефу Менгелеу и Сигмунду Рашеру.