latinica  ћирилица
29/09/2014 |  15:43 | Аутор: СРНА

Помаци у дигитализацији, али процес и даље блокиран

Савјет Регулаторне агенције за комуникације БиХ констатовао је на данашњој сједници у Сарајеву да су учињени одређени помаци у реализацији процеса увођења дигиталне телевизије у БиХ, али да је и даље овај процес блокиран неусвајањем Акционог плана преласка са аналогног на дигитално емитовање.
Телевизија - Фото: РТРС
ТелевизијаФото: РТРС

Из РАК-а БиХ саопштено је да је процес дигитализације блокиран и кашњењем тендера за набавку преносне и емисионе опреме за потребе реализације Пројекта дигитализације три јавна РТВ сервиса у БиХ, те вишегодишњим неиспуњавањем законске обавезе три јавна РТВ сервиса на формирању корпорације.

Савјет РАК-а БиХ забринут је чињеницом да Савјет министара БиХ још није усвојио два стратешка документа која су кључна за даљи развој сектора комуникација - Политику сектора телекомуникација за период од 2013. до 2017. године и Акциони план преласка са аналогног на дигитално емитовање.

Савјет Агенције апелује на Савјет министара БиХ да усвоји ове документе и на тај начин омогући даљи напредак сектора комуникација.

"Имајући у виду важност реализације и актуелност процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање, као и чињеницу да је рок за прелазак 17. јуни 2015. године, Савјет РАК-а БиХ тражи од релевантних фактора да без одлагања ријеше ово питање, да БиХ не би била једина земља у региону западног Балкана без дигиталног емитовања", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да РАК БиХ, иако није носилац процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање, већ БиХ, у оквиру својих надлежности има обавезу да ради у најбољем интересу јавности БиХ.

Разматрајући питање измјене Кодекса о комерцијалним комуникацијама, Савјет РАК-а БиХ констатовао је да је поступак прикупљања података корисника дозвола којима су упућени захтјеви у току, али апелује на кориснике дозвола да ажурније достављају податаке који су потребни за формирање коначне одлуке о измјени Кодекса о комерцијалним комуникацијама.

Савјет РАК-а БиХ прихватио је квартални извјештај о раду Агенције за период од априла до јуна 2014. године и усвојио нацрт пројекције буџета Агенције за 2015. годину од 6.765.000 КМ.