latinica  ћирилица
30/09/2014 |  08:18 | Аутор: Вечерње новости

Преговори Србије са ЕУ 19. децембра?

Наставак преговора о чланству Србије у Европској унији биће заказан за 19. децембар, пишу београдски медији.
Србија и ЕУ - Фото: РТРС
Србија и ЕУФото: РТРС

Уколико до тога дође, у Бриселу ће се на међувладиној конференцији отворити поглавља 32 и 35, која се односе на финансијску контролу и нормализацију односа са Приштином, на чему посебно инсистира Италија, која жели да убрза интеграције Србије прије него што предсједавање Европском унијом препусти Летонији.

“Новости“ преносе да такав став има и званични Берлин, након процјене да постоје помаци у примјени Бриселског споразума, а у вези са споразумима о интегрисаним управљањем прелазима, слободи кретања и дистрибуцији струје.

Такође, као позитивно њемачка влада оцјењује одржавање Параде поноса и формирање радне групе за откривање околности паљења амбасада 2008. године.

Корак ка отварању два поглавља у децембру могао би да донесе и извјештај одлазећег комесара за проширење Штефана Филеа, који ће у октобру извјестити Европску комисију о напретку Србије, те би тада могао и да затражи отварање поглавља у децембру.

“Новости“, позивајући се на изворе блиске бриселској администрацији, наводе да је резервни план да у децембру буде објављено да је Србија спремна за отварање поглавља, а да конференција на којој ће се то догодити буде заказана за 21. јануар сљедеће године.

Шефица преговарачког тима Тања Мишчевић истакла је за “Новости“ да је Србија спремна за отварање поглавља 32 за које је готова преговарачка позиција, а да је за отварање поглавља 35 неопходно формирање Владе на Косову и Метохији.