latinica  ћирилица
30/09/2014 |  08:22 | Аутор: Глас Српске

ЕУ: Јавни позив за обнову још 1.200 угрожених домаћинстава

Санација 200 приоритетних стамбених јединица почела је у подручјима која су претрпјела штету у катастрофалним мајским поплавама, а идуће седмице почеће обнова још 150 кућа.
Поплављени Добој - Фото: РТРС
Поплављени ДобојФото: РТРС

Обнова је почела у склопу Програма Европске уније за опоравак од поплава, а радови би требало да буду окончани у року од 45 дана. Одабир додатних 300 стамбених јединица биће обављен у наредним седмицама, чиме ће укупан број домаћинстава на листи за приоритетну санацију износити 650.

- Ово је прва фаза санације стамбеног фонда у којој је фокус стављен на породице које бораве у колективном смјештају и које према евиденцији надлежних центара за социјални рад спадају у посебно осјетљиву категорију, да би им се, имајући у виду предстојеће хладне временске услове, пружила помоћ у бржем повратку - рекао је портпарол Делегације и специјалног представника ЕУ у БиХ Енди Мекгафи.

Објављен је и јавни позив за одабир додатних 1.200 корисника. Породице у Бијељини, Шамцу, Добоју, Маглају, Орашју, Оџаку, дистрикту Брчко и Домаљевацу могу да се пријаве до 1. октобра 2014. године.