latinica  ћирилица
30/09/2014 |  09:58 | Аутор: Вечерње новости

Гашић: Београд не иде тихо у НАТО

Србија не иде тихо ка НАТО-у, већ развија односе са земљама Истока и Запада, поштујући концепт војне неутралности, рекао је српски министар одбране Братислав Гашић.

"Не постоји никакво тихо приближавање ниједном војном савезу. Једино што постоји, и за шта ћу се као министар одбране залагати, јесте усвајање највиших стандарда у нашој војсци", рекао је Гашић.

Он је навео да војна неутралност није препрека да се сарађује са најразвијенијим земљама свијета, а управо то показује и учешће Србије на недавном самиту НАТО-а у Велсу, гдје је добијена потврда да је Србија у међународним оквирима заузела позицију кредибилног партнера.

"Заједничке војне вјежбе представљају најефикаснији начин за подизање оперативних способности војске, и ми користимо сваку прилику да подијелимо знања и искуства са оружаним снагама како наших сусједа тако и најразвијенијих земаља", рекао је Гашић.

Он је рекао да ће Војска Србије учествовати у свечаности поводом обиљежавања 70 година од ослобођења Београда, те додао да би било добро да се усклади војни дефиле са посјетом предсједника Русије Владимира Путина Београду.

Говорећи о спремности Србије да помогне борби против "Исламске државе", Гашић је рекао да се Србија неће ангажовати војно, него ће се њен допринос огледати у размјени информација о борцима "Исламске државе" који би могли да дођу са ових простора.

"Безбједносна ситуација се стално прати и процјењује, и у том послу учествују и друге службе. Водимо рачуна о безбједности и чинимо све да наши грађани буду сигурни", рекао је Гашић.

Он је рекао и да ваздушни простор неће остати без контроле и да Србија не одустаје од набавке авиона, али да се морају имати у виду стварне могућности државе и тешка ситуација у којој се налази.