latinica  ћирилица
30/09/2014 |  10:04 | Аутор: СРНА

Јуан "преузима" Московску берзу

Обим трговине кинеским јуаном на Московској берзи порастао је од почетка године пет пута. Лицитације јуаном и рубљом на берзи у августу премашиле су 800 милиона америчких долара, што девет пута премашује показатеље за исти период прошле године.
 - Фото: REUTERS
Фото: REUTERS

Аналитичари указују да је ово посљедица проширивања економских санкција Запада Русији, што полако води ка маргинализацији долара.

Кина је највећи трговински партнер Русије. Тако је 2013. трговинска размјена достигла 89 милијарди долара. А пет година касније, руско-кинеска трговина би требало да дође на ниво од 200 милијарди!

Руски економски експерти сматрају да је глупо за туђу валуту куповати робу произведену у Кини или Русији. Осим тога, понашање америчких власти не чини долар поузданом валутом.

Зато Кина, Русија и друге земље покушавају да се дистанцирају од долара. И, мада то није брза ствар, један број економиста упозорава да ће долар изгубити значајан дио својих позиција као свјетска валута.

Експерти наводе да Русија и Кина могу да пребаце половину трговинске размјене у јуане и рубље већ у скорије вријеме.

"Гаспром" разматра могућност да прима од Кине рате у јуанима по дугорочном уговору за испоруку природног гаса укупне вриједности 400 милијарди долара.

Према оцјенама експерата, искључивање валута трећих држава из руско-кинеске трговине веома ће ојачати положај рубље и јуана на међународној сцени - наводе портали.