latinica  ћирилица
30/09/2014 |  11:46 | Аутор: РТРС

Потписан уговор о реконструкцији УБ КЦ Бањалука

У Бањалуци је потписан Уговор о реконструкцији и опремању централног медицинског блока и изградњу новог сјевереног крила Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука.

Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, који је у име Владе Републике Српске потписао Уговор, оцијенио је потписивање као најважнији догађај у здравству у Српској у посљедњих пола вијека.

Радови би требало да почну за 30 дана, а рок за завршетак је 42 мјесеца. Вриједност пројекта износи 84 милиона евра, а финансирање је обезбијеђено кредитом Европске инвестиционе банке.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће реконструкцијом и опремањем централног медицинског блока, те изградњом сјеверног крила, Универзитетска болница-Клинички центар Бањалука постати једна од најсавременијих здравствених установа у региону.

"Након завршетка овог пројекта имаћемо један од најсавременијих здравствених објеката у региону, као и најбоље методе лијечења. У Невесињу ћемо 11. октобра отворити болницу, а започете су процедуре за изградњу, реконструкцију и опремање болница у Добоју и Касиндолу, чиме ћемо добити најопремљеније здравствене системе", рекао је Додик и  истакао да ће финансијске обавезе од 84 милиона евра без ПДВ-а сносити Српска, а не здравствени систем.

"Обавили смо тендерску процедуру на коју се јавило неколико реномираних фирми. Европска инвестициона банка одобрила је дугорочни и повољан кредит, те дала сагласност на избор извођача радова и партнера", истакао је Додик.

Он је оцијенио да је, уз изградњу теромелектране и аутопута Бањалука – Добој, ово најзначајнија инвестиција у Српској.

"Овај пројекат креиран је дуго времена, јер нису били ријешени одређени проблеми. /Компанија/ Вамед је реномирана кућа са којом имамо најбоља искуства и зато вјерујем да ће пројекат бути успјешно реализован", рекао је Додик.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је наведени пројекат био један од стратешких у Српској.

"У Српској годинама радимо на побољшању здравственог сектора. Изградили смо нову болницу у Бијељини, а сада реализујемо овај пројекат на добробит свих наших грађана", рекла је Цвијановићева и оцијенила да ће услови рада и лијечења пацијената у Клиничком центру Бањалука бити најквалитетнији и да ће ова здравствена установа бити једна од најбољих у региону.

"Очекујем да сви послови буду завршени у предвиђеном року да би овај објекат био стављен на располагање свим нашим грађанима", рекла је Цвијановићева.