latinica  ћирилица
30/09/2014 |  13:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Нове тајне Да Винчијеве "Даме са хермелином"

Француски научник дошао је до важног открића проучавајући Да Винчијеву слику "Дама са хермелином" које, како преноси Би-Би-Си, баца ново свјетло на Леонардове технике сликања.

Инжењер Паскал Кот три године је истраживао 500 година стару слику Леонарда да Винчија, користећи технологију рефлектујућег свјетла. До сада се вјеровало да је хермелин на тој слици одувијек био ту, али се сада испоставило да је умјетник насликао портрет без животиње и два са различитим верзијама хермелиновог крзна.

Стручњаци за Да Винчија кажу да је ријеч о "узбудљивом" открићу које отвара бројна питања о историји слике - портрета Сесилије Галерани, младе љубавнице миланског војводе Лудовика Сфорце. Вјерује се да је слика насликана 1489. или 1490. године.
Војвода је био главни Леонардов мецена док је живио у Милану и био је познат по надимку "вели хермелин".

Послије Котовог открића појавиле су се теорије да је Да Винчи накнадно убацио хермелина као војводин симбол, а да га је послије дотјерао како би се умилио мецени.
Друга теорија је да је Сесилија била та која је затражила од Леонарда да наслика животињу, како би цијели Милано сазнао за њену везу са војводом.
"Дама са хермелином" налази е у Националном музеју у Кракову.