latinica  ћирилица
30/09/2014 |  17:36 | Аутор: РТРС

Посебна пажња праву дјеце да буду саслушана

Предсједник Савјета за дјецу Републике Српске Српске Амела Лолић рекла је да се дјечија права у Српској поштују и уважавају, те да је дјечије мишљење потребно узети у обзир приликом доношења одлука које се односе на њих и њихово безбрижно и квалитетно одрастање.

"Дјечија права се из године у годину поштују све више. Тако и Недјеља дјетета из године у годину привлачи више пажње и дјеца су све више укључена у ове активности", рекла је Лолићева, која је и помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске.

Она је новинарима у Бањалуци, прије почетка централне манифестације обиљежавања Недјеље дјетета, рекла да је у складу са овогодишњим слоганом "Имам право да кажем и будем саслушан" посебна пажња посвећена праву дјеце да буду саслушана и уважавана у ономе што имају да кажу одраслима.

Лолићева је нагласила да би сви заједно као средина требало да уче да више слушају друге и да дају сваком прилику да каже шта мисли и да се изрази.

"Дјеца препознају и невербалну комуникацију одраслих и јако је добро тумаче, препознају гестове и све оно што одрасли не кажу и јако су осјетљиви на то", каже Лолићева.

Она је нагласила да одрасли морају дјеци дати простора да изразе мишљење и властите ставове о свим питањима, у складу са узрастом и зрелошћу дјеце.

Омбудсман за дјецу РС Нада Граховац рекла је да је право дјеце на изражавање мишљења и учествовању у сваком поступку који се њих тиче један је од четири основна принципа Конвенције о правима дјетета.

Она је рекла да је ауторитет одраслих јако важан у одрастању дјетета, али оној ауторитет који код дјетета подстиче радозналост, интересовања, који га припрема за свијет одраслих и самосталан живот и да преузме одговорност за своје одлуке.

Граховчева је рекла да није довољно утврдити само право, већ да оно у пракси треба бити реализовано. Она је рекла да право на изражавање мишљења не значи да ће бити повлађивано мишљењу дјетета.

Централној манифестацији, која је одржана у Административном центру Владе Српске, присуствовао је министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Игор Видовић, помоћници у Влади Српске, представници институција за дјецу и школе, те дјеца из вртића и школа, док су програм припремила дјеца из вртића "Лариса Шугић" из Котор-Вароша.

Министарство породице, омладине и спорта Српске наградило је 15 најбољих литерарних радова о теми "Имам право да кажем и будем саслушан" у пет категорија, за шта је укупно издвојило 3.000 КМ.

Првонаграђена ученица деветог разреда ОШ "Васо Пелагић" из Пелагићева Анастасија Каиновић рекла да дјеца имају право на нормалан живот, породицу, школовање, али да имају и обавезе.