latinica  ћирилица
01/10/2014 |  09:07 | Аутор: Агенције

Дачић: Укидање статуса избјеглицама из Хрватске нанијело штету

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је препорука о прекиду статуса избјеглица из Хрватске, коју је Високи комесаријат УН прогласио почетком априла, нанијела штету интересима избјеглица и да не доприноси стабилности у региону.

Дачић је високог комесара УН за избјеглице Антонија Гутјереша, након говора на засједању Извршног комитета Високог комесаријата УН у Женеви, детаљно информисао о положају и проблемима избјеглица из Хрватске и БиХ у Србији, као и о више од 200.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије.

Дачић је навео да је Србија заинтересована и спремна да настави сарадњу са Високим комесаријатом УН да би се ово важно хуманитарно питање трајно ријешило, прије свега у интересу најугроженијих, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Гутјереш је указао да је примјена клаузуле суверено право сваке земље и да се ради о препоруци чији се почетак предлаже за период послије 2017. године.

Он је изразио е захвалност Србији на подршци коју пружа програмима и активностима Комесаријата УН и нагласио спремност Високог комесаријата УН да и убудуће пружа неопходну помоћ Влади Србије на овом плану, као и у рјешавању проблема интерно расељених лица са Косова и Метохије.