latinica  ћирилица
01/10/2014 |  11:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг од данас на челу НАТО-а

Бивши премијер Норвешке Јенс Столтенберг преузео је данас дужност генералног секретара НАТО, коју је претходних пет година обављао Андерс Фог Расмусен.

Столтенберг је јутрос дошао у своју канцеларију у сједишту Алијансе у Бриселу, гдје су га дочекале бројне новинарске екипе.
"Почаствован сам и спреман за НАТО. Радујем се сарадњи са чланицама и партнерима Алијансе и међународним особљем - у циљу јачег НАТО-а", написао је Столтенберг раније данас на свом Твитер налогу.

Столтенберг преузима дужност у јеку кризе у Украјини коју је његов претходник Расмусен назвао "највећим безбједносним изазовом од краја хладног рата".
И док се Расмусен током посљедњих мјесеци свог мандата није устезао од употребе тешких ријечи на рачун Русије коју је често називао "агресором", Столтенбергова политичка каријера наговјештава трезвенији приступ.

Као норвешки премијер из љевичарске Лабуристичке странке, Столтенберг је неговао добросусједске односе са Русијом и успоставио солидне везе са руским предсједником Владимиром Путином и премијером Александром Медведовим.
Аналитичари подсјећају да је Столтенберг током свог мандата успјешно окончао четврт вијека дуг спор са Русијом око Баренцовог мора, што је формализовано споразумом који је 2010. у Ослу потписао са Медведевим.

Сам Столтенберг се посљедњих мејсеци није јавно оглашавао о украјинској кризи, мада је у марту оштро осудио анексију Крима, коју је назвао "бруталним подсјећањем на неопходност постојања НАТО".
Као генерални секретар, Столтенберг ће у сваком случају морати да спроведе у дјело акциони план који је прошлог мјесеца усвојен на самиту НАТО у Велсу.
Тај план укључује видљивије присуство НАТО у земљама које се граниче са Русијом, појачане вјежбовне активности и формирање посебне јединице за брзе интервенције коју је Расмусен назвао "ударном песницом НАТО".
Досадашњи генерални секретар НАТО је недавно изјавио да је за вријеме његовог мандата Алијанса "скинула стомак и очеличила мишиће".
Агенција АП наводи да се, када је Расмусен ступио на чело НАТО, Алијанса борила против побуне у Авганистану, а многи су предвиђали да ће, као и Варшавски пакт, некадашњи непријатељ из доба "хладног рата", постати дио историје.

Пет година касније, у вријеме када се Расмусенов мандат ближи крају, САД, Канада и њихови европски савезници поново су у сукобу са Русијом, а Запад се суочава с пријетњама које су разноврсније него икада, истиче та агенција.