latinica  ћирилица
01/10/2014 |  11:24 | Аутор: РТРС

Мексико: Откривена највећа гробница диносауруса

Тим њемачких и мексичких археолога открио је највећу гробницу диносауруса на свијету у мексичкој држави Коауила, пише лист Шпигл.

Истраживачи са Универзитета Хајделберг, Државног природњачког музеја из града Карлсруе и Музеја пустиње у Сaлтиљу, у Мексику, пронашли су фосиле 14 животиња на малом комаду земље површине 50х200 метара. Они су ископали кости и скелете још око 15 животиња неколико километара одатле.

"Не знам ниједно друго мјесто гдје је пронађено толико диносауруса на тако малој површини", рекао је Волфганг Стинесбек са Универзитета Хајделберг. Област у којој су фосили пронађени је негостољубива, али оно што је сада пустиња прије 70 милиона година била је цвјетна ливада.

"Овдје је била огромна делта и неколико ријека уливало се у Мексички залив", рекао је палеонтолог Еберхард Фреј. Он је додао да је екосистем био веома жив.

"Осим костију диносауруса пронашли смо четири врсте корњача, остатке малог крокодила и зубе неких раних сисара", рекао је он и додао да ће вјероватно услиједити ископавања великих размјера.