latinica  ћирилица
01/10/2014 |  12:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Радмановић кажњен због "увреде" Сефера Халиловића

Општински суд у Сарајеву прогласио је члана Предсједништва Босне и Херцеговине Небојшу Радмановића кривим за увреду и клевету, јер је ратног команданта Армије БиХ Сефера Халиловића назвао ратним злочинцем.

Он ће због тога морати Халиловићу да плати новчану казну од 767 евра, саопштено је из Босанскохерцеговачке патриотске странке (БПС) на чијем је челу Халиловић.
Пресуда је изречена послије рочишта које је одржано још у априлу и на којем, како стоји у саопштењу, Радмановић није имао никавих доказа за своје оптужбе на рачун Халиловића.

Радмановић је Халиловића оквалификовао као ратног злочинца у једном иступу из 2012. године.
"Као ратни злочинац не би уопште требало да дође у медије, а по ратним изјавама требало би му забранити сваки иступ", казао је Радмановић тада током полемике с Халиловићем, који је оспоравао Републику Српску и позивао на укидање тог ентитета.
Халиловић је 1992. године постављен на дужност начелника Главног штаба Армије БиХ, с које је смијењен крајем 1993. године када га је наслиједио Расим Делић.

Непосредно послије смјене на терену је командовао операцијама Армије БиХ вођеним у Херцеговини, када су почињени неки од највећих злочина над хрватским цивилима и ратним заробљеницима.
Послије рата је пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију оптужен за ратне злочине које су припадници Армије биХ починили над Хрватима у херцеговачким селима Грабовица и Уздол, али је послије суђења ослобођен 2005. године.
Халиловић је и даље политички активан, а на општим изборима заказаним за 12. октобар кандидовао се за дужност бошњачког члана Предсједништва БиХ.