latinica  ћирилица
01/10/2014 |  13:18 | Аутор: СРНА

Додик: Евентуална резолуција америчког Конгреса необавезујућа

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да евентуална резолуција о БиХ америчког Конгреса није обавезујућа за Републику Српску која има јасан став да се не иде у повећање надлежности БиХ, него у њихово смањење и довођење у оквире Устава и Дејтонског споразума.

"Успјели смо да зауставимо насилно узимање надлежности, а сада улазимо у фазу када ћемо веома организовано и јасно тражити враћање разних надлежности. Уколико се то не буде одвијало рационално и у оквиру Устава БиХ, радићемо уставну реформу у Републици Српској гдје ће вјероватно једна од одредби бити да ентитетима припада све оно што није директно дато Уставом БиХ у надлежност БиХ", изјавио је Додик.

Он је подсјетио да је Устав Републике Српске од Венецијанске комисије оцијењен као усаглашен са Дејтонским мировним споразумом, те истакао да је увјерен да Српска има довољно снаге да додатно ојача институције и државни капацитет.

Коментаришући резолуцију о БиХ коју је упутио амерички конгресмен Кристофер Смит, којом се тражи ревизија Дејтонског споразума, Додик је рекао да су то познате намјере и да је очигледно да нису отишле у заборав, већ се рециклирају.

"Тај конгресмен је директни лобиста бошњачке стране и располажемо неким информацијама о његовој корумпираности у том погледу. Познато је да су његове услуге плаћене и у том погледу је његово понашање", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

"Био сам изложен притисцима замјеника државног секретара који је тражио од мене једног предсједника БиХ, па сам га одбио уз њихове пријетње у том времену", напоменуо је Додик.

Коментаришући Смитов захтјев да ОХР користи пуна овлаштења, Додик је рекао да је то више жал за прошлим временима, када их је користио високи представник у БиХ против Срба и Републике Српске.

"Како можете објаснити да је САД, која се промовише као демократска држава, подржавала антидемократска понашања високих представника у дужем периоду. Или како Велика Британија, која себе сматра колијевком демократије, подржава и стоји иза насиља високих представника у прошлости. То је феномен који се мора објаснити", нагласио је Додик.

Он је навео да високи представник добија 24.000 евра мјесечно, али да је само "икебана", те да једном на дневни ред мора доћи некоректност високих представника у БиХ.

"Не можемо прихватити насиље високих представника и подршку коју им је већи дио међународне заједнице дао у кршењу међународног уговора, јер Анекс 3 Конвенције о међународним уговорима сасвим нешто другачије говори од оног што су радили високи представници", закључио је Додик.

Амерички конгресмен Кристофер Смит упутио је у Представнички дом Конгреса резолуцију којом се тражи уставна реформа БиХ и употреба свих моћи датих представницима међународне заједнице у БиХ. У резолуцији је провучена идеја да је противљење централизацији, односно јачању институција на нивоу БиХ, узрок стагнације земље.