latinica  ћирилица
01/10/2014 |  15:29 | Аутор: AFP

Караџић: Нема директних доказа - све је импровизација

Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић рекао је данас, у завршној ријечи на суђењу у Хашком трибуналу, да није крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности за које је оптужен, као и да се у Хагу суди српском народу.

- Српски народ је оптужен. Знам истину, и Тужилаштво зна истину, али они покушавају да обману суд - навео је Караџић, и додао, да је тврдња да су он и други оптужени Срби учествовали у заједничком злочиначком подухвату пала.

Он је истакао да ће иза њега остати добра дјела и напори да се избјегне рат и патње током рата.

Караџић има 10 сати на располагању данас и сутра да изнесе завршну ријеч на суђењу у којем је оптужен у 11 тачака за геноцид, ратне злочине и злочине против човјечности током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

- Шта би дало Тужилаштво да је нашло макар једну моју двоструку наредбу - да сам јавно тражио мир, а тајно наређивао нападе, као што је то случај са списима муслиманске стране - упитао је Караџић пред Судским вијећем. Током изношења завршне ријечи одбране, истакао је да су сукоби на западу БиХ у Приједору почели након напада муслиманских снага.

- Све до пред крај маја није било сукоба, Срби су понудили муслиманима да направе своје општине и своје полицијске станице, што је Тужилаштво протумачило као неку врсту протјеривања и отпуштања. Али, тадашњи муслимански војни лидер Сефер Халиловић инсистирао је да се не преговара са Србима већ да се крене са нападима - рекао је Караџић и цитирао Халиловићев документ.

Он је објаснио како је дошло до отварања тзв. логора у тој области, појаснио да у затворима није било довољно мјеста за хиљаде заробљених припадника "зелених беретки" и "патриотске лиге" у обичним затворима. Караџић је указао да је након испитивања 60 одсто људи пуштено и подсјетио да је лично позвао стране новинаре да обиђу та мјеста. Он је навео да је било злочина које су чинили појединци, припадници избјегличке популације којима су домови спаљени, или криминалци, али да они нису имали никакве везе са институцијама Српске.

Караџић истиче да је одбрана у интегралној форми изнијела низ наредби и докумената, за разлику од Тужилаштва које је узимало дијелове текстова и мијењало смисао докумената.

- Зашто Тужилаштво није ни једном навело да сам молио Изетбеговића да опозове објаву рата и да Република Српска није узвратила на исти начин нити је увела ратно стање - упитао је Караџић.

Он је детаљно објашњавао начин на који је почео рат, позивајући се на низ докумената које је сам објавио и оне који су припадали српској, али и муслиманској страни. Цитирао је докумете из којих се види да разне добровољачке јединице нису биле у добрим односима са регуларним војним снагама и доказивао да су нпр. "жуте осе" избачене из Републике Српске и протјеране у Србију, гдје им је судила тадашња власт Републике Србије. Он је цитирао документе и свједочења из којих се види да су припадници тих снага били груби према министрима Владе Републике Српске и официрима, нпр. у Зворнику, јер су знали да их власт не жели ту.

- Обични и слободни говори посланика који нису ушли у скупштинске акте, полуфабриковани документи, истргнуте реченице у недостатку оптужујуће документације...све су то наводни аргументи оптужнице - рекао је Караџић.

Као један од многобројих примјера злоупотребе, Караџић је навео тврдњу Тужилаштва да је својевремено рекао да "муслимани нису људи"... Ради се о термину /people/ на енглеском језику који у контексту изјаве означава - народ.

- Значи, рекао сам да муслимани нису "посебан народ", јер Срби сматрају да су они по националном поријеклу Срби муслиманске вјероисповјести и у томе је велика разлика у односу на закључак оптужнице - рекао је Караџић, наводећи низ сличних цитата којима је демантовао тврдње Тужилаштва.

Тврдње да српска власт није ништа чинила да спријечи злочине - нису тачни, све је биљежено, па и данас се у судовима БиХ суди по оптужницама и документацији коју је прикупио тадашњи МУП Републике Српске, рекао је Караџић.

Радован Караџић сутра наставља изношење завршне ријечи.