latinica  ћирилица
01/10/2014 |  18:19 | Аутор: РТРС

БиХ преузима контролу неба

Данас је званично почео процес преузимања контроле ваздушног простора изнад БиХ који ће у потпуности бити у рукама бх. контролора послије 18. новембра када инструктори из Србије, који су сада у улози супервизора, напусте БиХ.

Преузимањем контроле неба, од бројних прелета до краја 2016. године очекује се добит од 165 милиона КМ. Отварањем ваздушног коридора изнад територије Косова и Метохије 1. априла ове године, небо изнад БиХ дневно прелети у просјеку 1.000 авиона. Само прошле године, приход од тих прелета био је 31 милион КМ.

Омер Кулић, савјетник министра комуникација и танспорта БиХ, каже да би тај износ 2016. године износио близу 50 милиона КМ на годишњем нивоу.

Док нису били успостављени механизми, оспособљени кадрови, те набављени уређаји, Београд и Загреб су контролисали  небо изнад БиХ и узимали скоро 80 одсто од укупних прихода од прелета. Сада је стање промијењено.
 
Александар Лаловић, портпарол БХАНСА, каже да је од опреме купљен радар на Јахорини, те опрема која је инсталирана у Агенцији за пружање услуга у Сарајеву и Бањалуци, радио-релејни предајници на Козари, Буковику,а купљена је и опрема за симулатор у Мостару, гдје ће се обучавати будући контролори. Тренутно је оспособљено 36 контролора неба који ће контролу летења над БиХ у потпуности преузети послије 18. новембра.

Кулић је потврдио да босанско-херцеговачки контолори преузимају ове послове у цјелости од 18. новембра.

Савјет министара БиХ задужио је данас ресорног министра Дамира Хаџића да припреми приједлог за разрјешење постојеће и именовање нове управе БХАНСЕ. Разлог за смјену тројице челника Агенције за пружање услуга у ваздушној пловидби је тај што су у вријеме припрема за преузимање контроле неба отпутовали на семинар у Кину и Агенцију оставили без овлашћеног лица.