latinica  ћирилица
01/10/2014 |  21:35 | Аутор: СРНА

Пале: Отворен Јахорина филм фестивал

У Палама је вечерас свечано отворен Осми међународни фестивал еколошког и туристичког филма Јахорина филм фестивал, током којег ће бити приказано 85 филмова из 30 држава.

Фестивал је отворио почасни предсједник Савјета Јахорина филм фестивала и почасни предсједник Међународне асоцијације еколошких и туристичких филмова Антонио Конте, који је истакао да, док на неким другим странама свијета бјесне међуетнички сукоби и масакри, из Пала је вечерас упућена порука мирољубиве коегзистенције међу различитим народима који живе у БиХ.

Ауторе филмова и посјетиоце фестивала поздравили су начелник општине Миодраг Ковачевић и високи представник у БиХ Валентин Инцко, при чему су обојица нагласили висок квалитет организације ове умјетничке манифестације која на импресиван начин промовише еколошки туризам у Палама и на Јахорини. Гостима се обратила и предсједница жирија Фестивала, амбасадор Шпаније у БиХ Мариа Аурора Ераскин, која сматра да ова манифестација значајно доприноси интеграцији БиХ, али и снажно подстиче и развија свијест о неопходности заштите животне средине.

Селектор фестивала Ратко Орозовић оцијенио је да су сви одабрани филмови одлични и да потврђују тезу да су "екологија и туризам једна породица".

"Упркос тешким економским условима, успјели смо да одржимо и континуитет фестивала и висок квалитет филмова. У томе су нам много помогли општина Пале, градови Источно Сарајево и Сарајево, те кантонални и ентитетски фондови заштите животне средине и ресорна министарства", истакао је директор Фестивала Мирко Деспић.

У оквиру церемоније отварања, приказан је играно-документарни филм "Лауш" Бранке Башевић, који је на недавно одржаном фестивалу глумачких остварења у Нишу остварио веома запажену улогу.

До 4. октобра, у двије фестивалске категорије аутори ће се такмичити за једну од девет званичних награда, и то: гран при фестивала за најбољи филм, без обзира на категорију, затим златна, сребрна и бронзана боровница за најбољи туристички филм, златна сребрна и бронзана линцура за најбољи еколошки филм, те златни јавор за најбољи кратки промотивни филм и најбољи анимирани филм.

У пратећим програмима сутра је предвиђена посјета Вишеграду, гдје ће гости фестивала бити у прилици да упознају Андрићград, а предвиђена је и вожња бродом на којем ће бити одржана и прва конференција за новинаре.

За 3. октобар предвиђена је посјета Сарајеву и Босанском културном центру, гдје се одвијају пројекције из званичног програма, те Источном Сарајеву, гдје је предвиђена додјела награда за "Најбољи еколошки пројекат у БиХ".

Гости фестивала ће 4. октобра бити у прилици да упознају љепоте олимпијске Јахорине, те да се провозају шестосједом, након чега је предвиђен округли сто о теми "Изазови животне средине, од локалних до глобалних".