latinica  ћирилица
01/10/2014 |  21:47 | Аутор: Агенције

Русија: Имамо свједока за звјерства Украјинаца

Постоје необориви докази да су Национална гарда и украјински ултранационалистички Десни сектор одговорни за убиства људи чија су тијела пронађена у масовним гробницама у близини Доњецка, саопштио је руски Истражни комитет.

"За оне који гаје неке сумње ко је одговоран за убиства, Истражни комитет има необориве доказе - изјаве свједока и одговарајућа испитивања, који директно указују да су злочин починили борци Националне гарде и Десног сектора", рекао је шеф Истражног комитета Владимир Маркин.

Он је истакао, да су масовне гробнице, пронађене у септембру у Доњецку "још једно јасно свједочење о злочинима које врше Украјинци" и додао да су "све жртве мучене прије него што су убијене".

"Убиства су детаљно описана у свједочењу војника из батаљона Дњепар, Сергеја Литвинова, задржаног у руској болници као цивил, пошто је побјегао из Украјине. Литвинов се сада налази у притвору и треба да буде пребачен у Москву на даље испитивање", рекао је Маркин.

Литвинов је "лично убијао цивиле који нису били умијешани у војни сукоб, укључујући жене и дјецу, становнике села Меловоје, Широки, Макарово и Камушноје, на основу анонимних пријава", испричао је Маркин на основу свједочења војника.

"Он је добијао новац за та убиства од свог руководства које спонзорише Игор Коломоски", додао је Маркин, наводећи име гувернера Дњепропетровска којег је поставио Кијев.

Маркин је рекао и да су позната имена многих команданата војних јединица и припадника Десног сектора и Националне гарде, који су извршавали криминална наређења војног и политичког руководства Украјине.

Истражни комитет је саопштио да су све информације и докази о злочинима добијени од директних свједока, прије свега,  од избјеглица који побјегли од сукоба из овог региона.