latinica  ћирилица
01/10/2014 |  22:01 | Аутор: Агенције

Јанша, ипак, иде у затвор на двије године

Словеначки Врховни суд потврдио је пресуду Вишег суда, којом је бивши премијер Јанез Јанша осуђен на двије године затвора због корупције.

Врховни суд одбацио је Јаншину жалбу, а одлука је усвојена односом гласова три према два, објавили су словеначки листови.

Лидер главне опозиционе Словеначке демократске партије проглашен је кривим прошле године у љубљанском суду за примање мита од финске компаније "Патрија", приликом куповине оклопних транспортера за Војску Словеније, у вријеме док је био премијер.

Осуђен је на двије године затвора и у јуну почео да служи ту казну у затвору Доб у близини Љубљане, али се мјесец дана касније, кандидовао на пријевременим изборима.

Његова странка нашла се на другом мјесту и Јанша је успио да врати своје мјесто у парламенту. Било му је дозвољено да напусти затвор да би присуствовао редовним сједницама парламента. Експертска комисија тренутно разматра да ли овај аргумент и даље треба да остане на снази.

Према словеначком закону, грађанин може да се кандидује за парламент иако служи затворску казну, али посланик може бити суспендован, ако је осуђен на више од шест мјесеци затвора.