latinica  ћирилица
02/10/2014 |  08:41 | Аутор: СРНА

Јевтић: Радикални ислам у БиХ и на Косову иде "раме уз раме"

Западни систем вриједности и ислам апсолутно се искључују... У мјери у којој упражњавају ислам, муслимани морају бити и против Европе и међународног права, јер они имају своје право, наводи професор београдског Факултета политичких наука Мирољуб Јевтић.

Професор београдског Факултета политичких наука Мирољуб Јевтић упозорава да радикални ислам у БиХ иде "раме уз раме" са најопаснијим радикалним исламом на Косову и да су Америка и Запад тек сад схватили да ислам постаје опасност.

Јевтић, члан Борда директора Комитета 22 за социологију религије у оквиру Свјетске социолошке асоцијације /као представник Европе/, наводи  да су најрадикалније форме ислама оно што се збива у Сирији.

Он указује да наш регион постаје дио тога самим тим што значајан дио људи из БиХ, Албаније, са Косова и из Македоније одлази у Сирију и прихвата то учење.

"Овдје постоји база, они су се формирали на Косову, у западној Македонији, Албанији и у БиХ. Нису то људи који су се формирали у Саудијској Арабији. Нико не може знати колико их је отишло даље са ових простора", наглашава Јевтић.

Што се тиче ислама на Балкану, Јевтић истиче да је албански ислам увијек био јачи и да су Албанци увијек били утемељенији у исламу, него босански муслимани.

"Није могуће да се направи тијесто, а да нема брашна. Ако је најјачи ислам на Космету и у западној Македонији, најлогичније је да ће се одатле регрутовати исламски покрет.

Али, ни БиХ није занемарљив фактор и иде `уз раме` са Косовом. Показало се да је ово подручје постало `расадник`", наводи Јевтић.

Он сматра да САД "упорно и очајнички" не могу да се помире са чињеницом да муслимани неће прихватити амерички систем вриједности.

"Западни систем вриједности и ислам апосолутно се искључују. Није могуће очекивати еманципацију ислама на подручју БиХ. Муслимани, у мјери у којој упражњавају ислам, морају бити и против Европе и међународног права, јер они имају своје право.

"Сваки облик политичке егзистенције у БиХ, чак и љевичарски, води у рушење европског система вриједности. Парадоксално, али истинито", каже Јевтић.

Он указује да Вашингтон "није требало да подржава политички пројекат Алије Изетбеговића, јер је то створило овакву ситуацију са исламом у БиХ" и наводи да је у "најдубљем интересу секуларизованих босанских муслимана тада било да буду партнери СДС-а, што је парадоксално, али истинито".

"Било би логичније да је Турска подржавала Караџића, него Изетбеговића, ако је стварно била за секуларизам Кемала Ататурка", наводи Јевтић.

Он сматра да САД дубоко вријеђају муслимане и њихову суштину и подсјећа на изјаву Џозефа Бајдена да је "онај ко се не залаже за хомосексуализам - заостао, ретроградан и ужасан човјек".

"Америка вуче стално погрешне потезе и то ће да траје док не почне да правилно сагледава ствари и не схвати да је исламски свијет - другачији свијет, који се не може укалупити у амерички и европски концепт цивилизације", рекао је Јевтић за Срну.

Он закључује да САД не схватају да је у исламу религија битна политичка чињеница, да је ислам политичка религија и да не може без политике.