latinica  ћирилица
03/10/2014 |  08:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Караџић: Бићу ослобођен

Хашки оптуженик Радован Караџић изјавио је јуче пред Трибуналом да је сигуран ће исход процеса бити ослобађајућа пресуда.

Његов правни савјетник Питер Робинсон је претходно затражио одбацивање кривице за геноцид, наводећи да Караџић (69) није знао за масакр над хиљадама муслимана у Сребреници 1995. године.

Караџић је рекао да му је, када је питао команданте Срба о убиствима за Сребреницу, речено да је то "ништа" и да су "све то лажи". Потом се обратио судијама рекавши: "Не сумњам у исход суђења. Бићу ослобођен".

Робинсон је, приликом изношења завршних ријечи на суђењу Караџићу, рекао да су догађаји у Сребреници "у суштини, скривани од њега и због тога он није крив за геноцид".

"Ниједан једини свједок није посвједочио да је Радован Караџић планирао, наредио или чак био информисан о егзекуцији затвореника у Сребреници", нагласио је Караџићев правни савјетник.

"Да је др Караџић заиста крив за масакр у Сребреници ви бисте чули много више него што је тужилаштво изнијело током петогодишњег суђења", рекао је Робинсон.
"Ако се слажете са правним линчом као што је то учинило тужилаштво, осудићете невиног човјека", рекао је Робинсон.

Претходно је Робинсон затражио од судског вијећа да одбаци тачку оптужнице за геноцид почињен у босанско-херцеговачким општинама 1992. године.