latinica  ћирилица
07/10/2014 |  14:11 | Аутор: СРНА

Почетак градње дионице од Бањалуке до Прњавора

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар саобраћаја и веза Српске Недељко Чубриловић озваничили су данас у Милошевцима код Лакташа почетак радова на изградњи друге дионице аутопута Бањалука - Добој и то од Бањалуке до Прњавора.

Додик је истакао да изградња аутопута Бањалука - Добој и данашњи почетак радова на другој дионици овог аутопута показује да је Република Српска способна да креира и управља великим пројектом, захваљујући којем ће постати дио европске мреже аутопутева.

"Данас имамо комплетиране радове на цијелом аутопуту Бањалука - Добој, у дужини од 70 километара, за три године они ће бити и завршени, чиме ће, несумњиво, снажно утицати на економски развој и јачање индустрије Републике Српске", рекао је Додик новинарима на свечаности озваничења почетка радова на дионици аутопута од Бањалуке до Прњавора.

Он је нагласио да ће директно на извођењу радова на аутопуту Бањалука - Добој бити ангажовано око 3.000 радника, а индиректно на укупном пројекту око 15.000 људи различитих профила.

Према његовим ријечима, у области изградње мреже аутопутева слиједе радови на дионици од Добоја до Свилаја на Коридору "Пет це", дионици од Свилаја према Брчко дистрикту, Бијељини и Србији, те дионицама од Бањалуке према Купресу и од Бањалуке према Приједору.

"Са изградњом термоелектрана, почетком реконструкције Универзитетске болнице - Клиничког центра Бањалука и аутопутевима, Република Српска представља једно од највећих инвестиционих подручја", истакао је Додик.

Он је нагласио да изградња електране, након 40 година на простору бивше Југославије, изградња болнице у Бијељини, те изградња болница у Добоју, Невесињу, у Касиндолу, реконструкција болница у Бањалуци, Зворнику и Фочи, уз изградњу аутопутева, јесу доказ да је Српска способна да управља великим пројектима.

Министар Чубриловић рекао је да ће изградња аутопута Бањалука - Добој, са овом другом дионицом од Бањалуке до Прњавора, за коју је данас озваничен почетак радова, допринијети свеукупном развоју Републике Српске.

Он је нагласио да реализација изградње аутопутева у Српској иде планираном динамиком, а да је рок за завршетак радова на дионици Бањалука - Прњавор 36 мјесеци.

Изградња друге дионице аутопута Бањалука - Добој, од Бањалуке до Прњавора почела је крчењем и трасирањем дионице, те изградњом првих слојева насипа, почетком септембра ове године.

Ријеч је о саобраћајници дужине 35,3 километра, на којој ће бити изграђено 65 објеката и то 30 мостова, 20 надвожњака, по шест вијадукта и подвожњака, као и три пролаза.

Један од већих објеката на овој дионици је мост "Врбас", који ће се налазити на трећем километру аутопута Бањалука - Добој.

Осим тога, на овој дионици планирана је и изгадња вијадукта "Маховљани", који ће се налазити на самом почетку трасе аутопута, укупне дужине 1.264,50 метара.

Од значајнијих објеката ту је и вијадукт "Пураћи један", који омогућава прелаз аутопута Бањалука - Добој, дионица Бањалука - Прњавор, преко насељеног подручја, постојећег магистралног пута и регулисаног корита ријеке Лишње.

Извођач радова је конзорцијум, који чине фирме "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља, који већ граде прву дионицу аутопута Бањалука - Добој, од Добоја до Прњавора.

Надзор над радовима повјерен је конзорцијуму који чине "KuK Consulting South Eastern Europe GmbiH" и H.P. "Gauf ING".

Рок за завршетак радова је 36 мјесеци од почетка изградње, односно до септембра 2017. године. Уговорена вриједност радова је 158 милиона евра, а биће финансирани кредитом Европске инвестиционе банке. Укупна вриједност пројекта изградње аутопута Бањалука - Добој је око 380 милиона евра.