latinica  ћирилица
11/10/2014 |  16:05 | Аутор: СРНА

Невесиње добило нову болницу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас свечаном отварању болнице у Невесињу, једне од најсавременијих ове намјене у региону - задужбине великог хуманисте Михајла Лабала, за чији је завршетак Влада Републике Српске обезбиједила четири и по милиона марака.

Додик је пред неколико хиљада окупљених грађана истакао да уложени напори имају смисла, разлога, потребу и циљ - да народу Невесиња и Херцеговине обезбиједи адекватну, врхунску медицинску услугу и да ова општина има чиме да се поноси.

"Овим смо показали да имамо способност да можемо да градимо, да освајамо неосвојиво и да заједно можемо направити најбоље могуће", истакао је Додик и напоменуо да су значајне донације Михајла Лабала, Владе Српске и Фонда здравства, општине и других донатора.

Он је посебну захвалност упутио Његовом преосвештенству владики захумско херцеговачком и приморском Григорију, те еминентном љекару Предрагу Пешку који је препознао потенцијал болнице, вјерујући да то може да буде врхунска здравствена установа и да ће он као љекар свјетског гласа окупити сличне ауторитете да би могли славу ове установе пронијети широм свијета.

Додик је истакао да ће, због свега што је учинио за ову болницу, њоме управљати доктор Пешко, јер је уз свој народ увијек у тешким временима.

"Драго ми је што смо у релативно кратком року успјели да набавимо најбољу опрему и да завршимо овај објекат који је искључиво доказ наше способности да заједно радећи можемо да направимо врхунска дјела", истакао је Додик, напомињући да се са оваквом болниcom нигдје у свијету не би осрамотили.

Према његовим ријечима, када човјек има здравље онда га баш не чува, а када га изгуби онда би све дао да поново буде здрав.

"Тако је и са друштвима - када друштво има стандард, сигурност и стабилност, онда многи мисле да то није ништа, а тек када га изгубе колико је потребно година и деценија да се вратите на један стабилан пут", рекао је Додик.

Он је истакао да српски народ има снагу и потребу да направи државу и да се зато креће путем који говори "све мање ентитет, а све држава Република Српска".

"Државотворна идеја за српски народ на просторима Српске апсолутно је легална и легитимна и само понегдје још забрањена тема у сфери онога што неки називају политичка некоректност. Увјерен сам да је политички некоректно ћутати пред једним великим изазовом и идејом која се зове држава Република Српска", истакао је Додик

Предсједник Додик постхумно је одликовао Михајла Лабала медаљом заслуга за народ за посебан допринос у донирању средстава за изградњу болнице у Невесињу и вјерских објеката, пружању хуманитарне помоћи у ратном периоду и стипендирању дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске.

У име породице медаљу је примио Јован Лабало који је указао на животни пут и велику Михајлову жељу да помогне својим Невесињцима и Херцеговцима, напомињући да је посебно желио да то буде болнице и то не мала већ савремена гдје ће се његови земљаци лијечити и бити што здравији и да то буде болница за будућност.

Директор Болнице Велибор Миливојевић истакао је да су становници Невесиња дуго чекали овај дан да се испуни велика жеља добротвора Лабала и да се отвори болница, која је завршена уз велико прегалаштво предсједника Додика, Владе Републике Српске, општине Невесиње, менаџмента, радника и волонтера невесињских здравствених установа, бројних донатора и пријатеља.

Он је подсјетио да ће нова болница у Невесињу са 51 креветом и површине 3.600 метара квадратних, захваљујући савременој медицинској опреми, бити специјализована за хирургију, дијагностику и најкомпликованије оперативне захвате.

Миливојевић је подсјетио да је градња објекта почела је 2001. године, да је средства за овај пројекат обезбиједила Фондација "Михајло Лабало", али да је послије смрти Лабала 2007. године био доведен у питање завршетак објекта, јер су недостајала знатна средства.

"Пројекат је настављен захваљујући предсједнику РС Милораду Додику који је подржао идеју да се у Невесињу изгради такав здравствени центар, те ентузијазму и ангажовању доктора Предрага Пешка и залагањима владике Григорија", рекао је Миливојевић.

Он је напоменуо да је, према процјенама, велики ктитор Михајло Лабало и добротворни фонд који је основао у изградњу уложио око 7,5 милиона марака.

Влада Српске је за набавку немедицинске и недостајуће медицинске опреме издвојила 2,5 милиона марака, док су Фонд здравственог осигурања и Министарство здравља РС финансирали набавку опреме вриједне два милиона марака. "Електропривреда Републике Српске" је из остварене добити за болницу издвојила 500.000 марака, а општина Невесиње је урадила присупне путеве за шта је издвојено 160.000 КМ.

На донаторској вечери коју су прије неколико дана организовали невесињски приватни предузетници прикупљено је око 30.000 КМ које ће бити искориштене за набавку постељине, униформи за запослене, кухињског посуђа и другог потрошног материјала који није обухваћен тендером за медицинску и немедицинску опрему.

Предсједник Додик положио је цвијеће на гроб Михајла Лабала код цркве Светог Василија Острошког, а поводом отварања болнице припремљен је и пригодан културно - забавни програм.

Свечаном отварању присуствовали су представници политичког и јавног живота Невесиња и Херцеговине, општине, народни посланици Илија Таминџија и Радован Вукоје, те многе угледне званице.