latinica  ћирилица
12/10/2014 |  10:31 | Аутор: РТРС

Битка са Француску - Други дио

Пад Шпаније и Њемачке, реми "орлова" на отварању, нова седмица у мрежи Гибралтара, обрачуни на трибининама. Тако би се у најкраћим цртама могло описати друго коло квалификација за Европско првенство у фудбалу које ће се 2016. одиграти у Француској.

Репрезентација Србије у квалификацином циклусу за Еуро 2016. дебитовала је у неријешеним резултатом (1:1) у Јеревану, код селекције Јерменије. Селектор Дик Адвокат уписао је тако и други реми у прве двије званичне утакмице на клупи Србије јер је у свом дебију одиграо без побједника у пријатељском дуелу са Француском, идентичним резултатом оном у Јерменији.

Општи је утисак како су "орлови" пружили једну слабу партију на отварању квалификација за пламан на првенство Европе, против селекције која је била ослабљена неиграњем најбољег фудбалера, Хенрика Мкитарјана.

Репрезентативци Србије, успркос томе што нису затресли мрежу Јермена, одиграли добро прво полувријеме у којем су пропустили неколико прилика. Међутим, друго полувријеме донијело је доста слабије издање играча Дика Адвоката које су домаћи фудбалери казнили и повели. Стојковић је спасио Србију дебакла, понио епитет играча утакмице, одбаранивши пенал, да би Тошић сјајним ударцем погодио за 1:1 и ставио тачку на и утакмице из које ће селектор морати извући неке поуке жели ли тим одвести на шампионат Европе.

Да Србија има проблема са реализацијом у нападу већ је свима познато. Ништа се није промијенило ни у мечу са Јерменијом јер у најбољим приликама поново нису били нападачи, већ Ивановић, Стефан Митровић и Тошић.  

Адвокат је послије меча изразио задовољство резултатом у Јеревану, а колико ће успјети консолидовати редове и посложити ствари које нису штимале на терену у Јерменији видјеће се већ у уторак када у Београд долази Албанија.

О важности сигурних бодова код куће не треба пуно говорити, а чињеница је да је пред фудбалерима Србије велики посао јер има на ноге долази тим који је већ уписао четири бода, селекција Албаније која је на отварању славила у Португалу и освојила бод на свом терену у мечу са Данском.

По завршетку другог кола Данска и Албанија су на врху табеле са по четири бода, Србија са једним освојеним бодом држи трећу позицију. Португалци, који су за сада на посљедњем мјесту у групи, били су слободни у овом колу и паузу су искористили да одиграју пријатељски меч са Француском у којем су поражени са 2:1.

У наредном колу Србија ће дочекати Албанију, док ће Португал прве бодове тражити на гостовању у Данској.

 "Топло - хладно" Шпаније

Први дан квалификација донио је ново изненађење, Шпанија је "пала" у Словачкој. Подсјећамо, "црвена фурија" је сјајно ушла у квалификације, декласирала је у првом колу Македонију, и чинило се како су ране након дебакла на протеклом Мундијалу почеле зарастати. Међутим, за Шпанце је услиједио нови шок већ у другом колу квалификација.

Словачка је дошла до великог подвига, савладала је фаворизовани тим Шпаније који је изгубио послије 14 везаних побједа на гостовањима у квалификацијама за Европско или Свјетско првенство. Трагичар меча био је Икер Касиљас који је након слободног ударца Словака примио погодак по средини гола.

 

 

Да се не деси још једно изненађење побринули су се фудбалери Македоније који су у самом финишу меча доши до побједе против Луксембурга.

Украјина је славила у Бјелорусији, у мечу послије којег је 25 навијача ухапшено због вријеђања руског предсједника Владимира Путина. 

Први бод за БиХ, инциденти на Бугарска - Хрватска

Други квалификациони дан није донио изненађења. Босна и Хецеговина је одиграла меч без голова на госотовању у Велсу. Иако су фудбалери из БиХ имали више изгледнијих прилика, резултат је на крају остао онај са почетка меча.

Хрватска је славила у Бугарској аутоголом, у утакмици коју су обиљежили инциденти на трибинама. Сукобили су се навијачи ЦСКА, потпомогнути "гробарима", са Хрватским навијачима. У петоминутном прекиду навијачи Бугарске и Хрватске "размијенили" су бакље, а коришћени су и топовски удари. Да би се тако нешто могло десити дало се наслутити јер су дан раније Бугари напали Хрвате и отели им транспарент "Увијек вјерни Франкфурт".

 

 

 

У осталим мечевима до очекиваних побједа дошле су селекције Италије, Холандије и Белгије. "Азури" су салвадали Азербејџан, Холанђани Казастан,а Белгијанци Андору.

Србија "танка" на отварању, дивљање хулигана у Румунији

"Орлови" су трећег дана квалификација ремизирали у Јерменији (1:1) , а истим резултатом завршен је и меч између Албаније и Данске.

 

 

Да дан не прође без изненађења, побринули су се фудбалери Пољске који су бацили на кољена свјетске шампионе, селекцију Њемачке. Селектору Њемачке Јоакиму Леву обила се о главу млада екипа коју је послао на терен. Наиме, њемачки тим у Пољској био је најмлађи тим "панцера" који је заиграо у посљедње три године, стар само 24 године и 125 дана. То свакако није оправдање, јер Нијемци нису успјели забити погодак и то први пут у некој такмичаркој утакмици још од полуфинала против Шпаније на Свјетском првенству 2010. године!

Ирци је угостили Гибралтар и испратили га са новом "седмицом" у мрежи. Подсјећамо, фудбалеи Гибралтара, који су дебитанти у такмичењу, истим резултатом поражени су и у правом колу од Пољске. Јунак меча био је Роби Кин који је својим хет-триком на овом мечу постао најбољи стријелац квалификација за Европска првенства.

Да се послије другог кола квалификација не прича само о мајсторијама играча на терену, побринули су се мађарски и румунски хулигани. Румунија и Мађарска одиграле мирољубивих 1:1, док се на трибинама водио прави рат у режији домаћих и гостујућих навијача. Нереда је било и на улицама прије меча, да би све кулминирало на стадиону а епилог су на десетине повријеђених навијача.

Треће коло квалификација за пласман на Европско првенство у Француској 2016. на распореду је од 12. до 14. октобра.

Резултати другог кола квалификација за Еуро 2016.

Група А
Летонија - Исланд 0:3
Холандија - Казахстан 3:1
Турска - Чешка 1:2

1. Чешка 2 6
2. Исланд 2 6
3. Холандија 2 3
4. Казастан 2 1
5. Латвија 2 0

Група Б
Белгија - Андора 6:0
Кипар - Израел 1:2
Велс - Босна и Херцеговина 0:0

1. Велс 2 4
2. Белгија 1 3
3. Кипар 2 3
4. Израел 1 3
5. Босна и Херцеговина 2 1
6. Андора 2 0

Група Ц
Бјелорусија - Украјина 0:2
Македонија - Луксембург 3:2
Словачка - Шпанија 2:1

1. Словачка 2 6
2. Македонија 2 3
3. Шпанија 2 3
4. Украјина 2 3
5. Бјелорусија 2 1
6. Луксембург 2 1

Група Д
Ирска - Гибралтар 7:0
Шкотска - Грузија 1:0
Пољска - Њемачка 2:0

1. Пољска 2 6
2. Ирска 2 6
3. Њемачка 2 3
4. Шкотска 2 3
5. Грузија 2 0
6. Гибралтар 2 0

Група Е
Енглеска - Сан Марино 5:0
Литванија - Естонија 1:0
Словенија - Швајцарска 1:0

1. Енглеска 2 6
2. Литванија 2 6
3. Естонија 2 3
4. Словенија 2 3
5. Сан Марино 2 0
6. Швајцарска 2 0

Група Ф
Румунија - Мађарска 1:1
Финска - Грчка 1:1
Сјеверна Ирска - Фарска Острва 2:0

1. Сјеверна Ирска 2 6
2. Финска 2 4
3. Румунија 2 4
4. Мађарска 2 1
5. Грчка 2 1
6. Фарска Острва 2 0

Група Г
Лихтенштајн - Црна Гора 0:0
Молдавија - Аустрија 1:2
Шведска - Русија 1:1

1. Аустрија 2 4
2. Црна Гора 2 4
3. Русија 2 4
4. Шведска 2 2
5. Лихтенштајн 2 1
6. Молдавија 2 0

Група Х
Бугарска - Хрватска 0:1
Италија - Азербејџан 2:1
Мaлта - Норвешка 0:3

1. Хрватска 2 6
2. Италија 2 6
3. Бугарска 2 3
4. Норвешка 2 3
5. Азербејџан 2 0
6. Мaлта 2 0

Група И
Јерменија - Србија 1:1
Албанија - Данска 1:1

1. Данска 2 4
2. Албанија 2 4
3. Србија 2 1
4. Јерменија 2 1
5. Португал 1 0

Припремо: Бојан Мичић