latinica  ћирилица
12/10/2014 |  23:20 | Аутор: Агенције

Научници одредили „оптималну“ количину сна

Сумњате да не спавате довољно? Захваљујући научницима сада можете и да провјерите да ли је то заиста случај.

У студији објављеној у журналу “Сан“, истраживачи тврде да су утврдили колико тачно сна нам је потребно – 7.6 сати за жене и 7.8 сати сна за мушкарце, преноси "Newser".

Ово откриће резултат је потраге за оптималном количином сна потребном да се смањи “ризик од изостајања са посла усљед болести“.

Како би дошли до својих резултата, фински научници пратили су 3.760 осона током седмогодишњег периода и поредили њихова узнемиравања сна као што су рана јутарња буђења и коришћење пилула за са са подацима о изостајању са посла усљед болести које је дала Институција за социјално осигурање.

Истраживачи су потом подесли низ ствари, попут услова рада и образовања, како би дошли до потребних података који кажу да би “директни трошкови усљед изостајања са посла због болести могли да се смање за 28 одсто уколико би се рјешили проблеми који узрокују поремећај сна“.

Галупова анкета из 2013. године показује да 40 одсто грађана САД не спава чак ни 7 сати, док је просјечно вријеме проведено у сну 6.8 часова.

Ово је заправо благо повећање у поређењу са 6.7 часова колико је забиљежено 1990. и 2001. године, међутим, велики пад у поређењу са тим како смо живјели прије неколико деценија.

Просјечан сан је 1942. године износио 7.9 часова.