latinica  ћирилица
13/10/2014 |  00:58 | Аутор: Агенције

Гвожђе важно за рани развој бебе

Ново америчко истраживање прво је које је утврдило повезаност уноса гвожђа код мајки и ризика од аутизма код дјеце, објавио је часопис "American Journal of Epidemiology".

Гвожђе је кључно за рани развој мозга, јер учествује у производњи неуротрансмитера, развоју имуних функција, а поремећаји у тим процесима још су раније повезивани с аутизмом, преноси Танјуг.

У истраживању су анализирани подаци мајки и њихове дјеце која су у раздобљу од 2002. до 2009. године учествовале у опсежном истраживању аутистичног поремећаја.

Дневни унос гвожђа, витамина, додатака исхрани и обогаћених житарица, мајки укључених у истраживање био је праћен током трудноће и дојења.

Резултати су показали да је повезаност ниског уноса гвожђа мајки и повећаног ризика од аутизма код дјеце најизраженија током дојења. Такође, већи ризик повезан с ниским уносом гвожђа примјећен је и код старијих трудница и трудница с метаболичким поремећајима.

Дјеца мајки старијих од 35 година, као и оних сa високим крвним притиском или дијабетесом, које нису уносиле довољно гвожђа, показала су пет пута већи ризик од појаве аутизма.