latinica  ћирилица
13/10/2014 |  09:17 | Аутор: СРНА

Руси до 2018. штампају људски бубрег?!

Руски научници планирају да већ до 2018. године "одштампају" људски бубрег, који се може користити за трансплантацију!

Бубрег ће бити одштампан на првом руском биопринтеру, а прво се ствара компјутерски модел будућег органа са свим његовим анатомским карактеристикама ткива.

Затим се од изворних ћелија пацијента добијају такозвани сфероиди – конгломерати ћелија. То је "грађевински материјал" за ткиво или орган.

Биопринтер који је направљен у Русији има корак штампе од једног микрометра. Ниједан инострани аналог нема тако густу штампу.

То је само један од јединствених руских "ноу-хау", истиче извршни директор лабораторије "3-Д Биоспринтинг солушнс"  Јусеф Хесуани.

Главна предност руског биопринтера јесте могућност кориштења свих метода биоштампе. Он омогућава штампање и ћелијама и сфероидима и биогелом.

Притом принтер садржи пет "млазница". Двије су предвиђене за сукцесивно истискивање полимерног хидрогела, а остале за смјештање у овај гел три различите врсте ћелија, са њиховим комбиновањем у различитим варијантама.

Касније се одштампана конструкција смјешта у биоректор који је испуњен потребним хранљивим материјама. Ту се одвија срастање ћелија и истовремено испирање биогела који више није потребан.

За разлику од страних аналога руска технологија омогућава добијање скоро идеалне сличности са природним органом.

Први руски биопринтер за сада ради у пробном режиму.

Међутим, врло брзо, у марту 2015. године предстоји му "штампање" функционалне штитне жљезде, премда ће она бити мишјих димензија.

Радна способност будућег органа провјерава се на неколико начина: у биореактору, у кокошијем јајету са ембрионом пилета и, напокон, у живом мишу.

Већ 2018. године руски научници намјеравају да одштампају људски бубрег који се може пресађивати!

Страни стручњаци сматрају да овакав напредак није могућ прије 2030. године.
Међутим, руски биомедицинари су већи оптимисти.