latinica  ћирилица
15/10/2014 |  12:43 | Аутор: sportske.net

Вашингтон пост: Зашто су Србија и Албанија у истој групи?

Водећи се примјерима сличне политичке позадине, реномирани "Вашингтон Пост" пита европску кућу фудбала због чега је уопште жријебом дозволила могућност да се Србија и Албанија сретну у групној фази.

Врела увертира утакмици између Србије и Албаније почела је много прије октобра.

Већ по одржавању жријеба за квалификације за Европско првенство у Француској, на вијест о томе да ће Србија и Албанија бити у истој групи страсти су подигнуте на виши степен.

Политичка позадина, умрљана историјским сукобима у јужној српској покрајини, који су кулминирали НАТО бомбардовањем од дуела двају репрезентација је морала начинити меч с вишим степеном свијести о потенцијалним проблемима.

Позивајући се на примјер квалификација за ЕУРО 2008. године, када је Азербејџан одбио да игра против Јерменије, поменути "Вашингтон Пост" се пита зашто УЕФА није научила на том примјеру, када такође нису предузете никакве мјере. Реакције је дошла када су се двије земље среле на турниру за селекције млађе од 19 година, те је УЕФА одлучила да Јерменију премјести из групе 4 у групу 9.

Видјели смо примјер Шпаније и Гибралтара, управо у текућим квалификацијама, када је УЕФА интервенисала и одвојила двије селекције, колико год, како истиче "Пост" ситуација била безазленија од наведене српско-албанске.

"Не зна се шта је горе – политичари који покушавају да се баве спортском администрацијом, или спортски радници који покушавају да се баве политиком?", позива се амерички извор на извор из енглеског Гардијана.

"Вашингтон Пост" поставља једноставно питање УЕФА.

"Са свим примјерима које имамо и искуством стеченим у ранијим квалификацијама, зар није било боље и лакше за све да је УЕФА Србији и Албанији урадила исто што и Шпанији и Гибралтару?", пита се амерички медиј.

Када се подвуче црта, да ли се УЕФА може сматрати главним кривцем?