latinica  ћирилица
15/10/2014 |  13:23 | Аутор: Tportal

Хормони нам могу потајно уништавати живот

Много фактора, попут стреса или анксиозности, може пореметити ниво хормона у организму, а ако не обраћате пажњу на промјене, мјесецима се можете мучити с умором или рецимо, ружним промјенама на кожи.

Лоше расположење, стална исцрпљеност, нагли раст длачица или појачано знојење само су неки од симптома преко којих вам тијело поручује да није у свом уобичајеном балансу. Ако примјетите да вам дуже вријеме ови знакови ометају свакодневицу, свакако посјетите љекара, јер је могуће да су за све то криви поремећени хормони и потребан вам је преглед штитњаче.

Хроничан умор

Гинеколошкиња Алиса Двек открила је за "Тајм" која је разлика између нормалног умора и оног који би требало да нас забрине. Ако сте уморни након неког важног пословног пројекта који је трајао, рецимо, мјесец дана и тражио велик ангажман, онда је то у реду. Међутим, ако сте почели да примјећујете да сте уморни, а ништа вам се није промијенило у уобичајеном животном ритму, вријеме је да посјетите љекара. Разлога за сталну исцрпљеност има више, али прво се јавите свом љекару, посебно ако сте примјетили промјене у тежини, апетиту и расположењу.

Промјене на кожи

Одједном вам се стање коже промијенило и осјећате се као да сте у пубертету? Акне на кожи могу указивати на повишен ниво тестостерона. Али за овај проблем постоји рјешење, јер ће у том случају љекар преписати лијек који ће избалансирати хормоне и кожа ће опет бити чиста.

Изненадни раст длачица

Овдје се ради о заиста наглом расту длачица које су често и доста тамне и отприлике букну за мјесец дана. Најчешће се појављују на бради, грудима или на задњем дијелу руку. Двекова каже да такво стање чак може бити знак да се ради о тумору, али наглашава како су такви случајеви ријетки и да се могу оперисати. Уз љекарску бригу, то је најчешће рјешив проблем.

Нередован менструални циклус

Баш као и умор, нередован менструални циклус може бити резултат многих фактора попут стреса, проблема са штитњачом, ниског нивоа естрогена или синдрома полицистичних јајника (ПЦОС). Полицистични јајници такође могу изазвати и губитак тежине или споменути раст длачица. Генерално, ПЦОС се лијечи путем исхране, вјежбања и контрацепцијских пилула, али љекар ће након претрага пронаћи тачан узрок и препоручити вам терапију.

Претјерано знојење ноћу

Одједном почнете да се будите ноћу окупани у зноју. Могуће је да је за то стање крив естроген, односно то што су његови нивои прениски. Обично овакве проблеме имају жене које улазе у раздобље предменопаузе, а може се појавити и десет година прије почетка менопаузе. Ако иначе имате редовне менструалне циклусе и у доби сте испод 40 година, свакако се јавите љекару, јер се можда ради о ранијем уласку у менопаузу.