latinica  ћирилица
16/10/2014 |  09:36 | Аутор: РТРС

Зашто жене живе дуже од мушкараца?

Опште је познато да жене живе дуже од мушкараца, али да ли знате зашто је то тако?

Ми вам представљамо неколико разлога за то:

Жене су снажније и у феталном добу

Истраживања показују да дјевојчице показују већу снагу још у мајчиној утроби. Отпорније су на инфекције, брже се физички развијају и снажније су.

Мање се излажу ризику

Трећи по реду узрочник смрти мушкараца су повреде у разним несрећама. За разлику од жена, мушкарци се упуштају у рискантније ситуације које могу довести до повреда или чак смрти. Главни кривац за такво понашање је предњи дио мозга, задужен за одговорност и процјену ризика, а он се код мушкараца развија спорије него код жена.

Отпорније су на срчане болести

Срчане болести су водећи узрок смрти и мушкараца и жена, али код мушкараца се јављају у ранијој животној доби – већ у тридесетим. Код жена се појављују касније и то за читаву деценију, јер их на неки начин штити менструални циклус. Наиме, срчане болести нису им толика пријетња све до менопаузе.

Имају бољи друштвени живот

Мушкарци можда имају више пријатеља, али женска пријатељства су много снажнија. То значи да су жене у својим односима с пријатељицама и пријатељима отвореније и знају да дијеле и добро и зло. Мушкарци пак најчешће све “држе у себи“, а то се на послијетку одражава на њихово здравље.

Више се брину за своје здравље

Жене чешће посјећују љекара од мушкараца. Истраживања показују да су боље и у превенцији. За разлику од мушкараца, много раније схвате да је вријеме да промјене животних навика ако желе да буду здраве. Осим тога, чешће одлазе на систематске прегледе. Све то утиче на њихову дуговјечност и боље здравље.