latinica  ћирилица
18/10/2014 |  21:09 | Аутор: РТРС

Референдум против Шкељића - крај политичке блокаде у Кнежеву?

Лоши резултати НДП-а у Кнежеву могли би да коштају функције начелника општине Бору Шкељића, али и прекинути политичку блокаду која траје 18 мјесеци. СНСД и СДС, који имају скупштинску већину, расписали су референдум за опозив Шкељића, јер одбија да проводи њихове закључке и доставља извјештаје о извршењу буџета. Врхунац је кажу био када је недавно ангажовао обезбјеђење како би их зауставио да уђу у зграду Општине.

СНСД и СДС који имају скупштинску већину у Кнежеву охрабрени су подацима ЦИК-а према којима је НДП у Кнежеву освојио мање од 700 гласова, односно око 7 одсто док је Боре Шкељић освојио тек 678 гласова. Сматрају да су тиме грађани рекли своје мишљење о Шкељићу, те да ће на референдуму заказаном за 26. октобар смијенити тренутног начелника. У протеклих 18 мјесеци, у Кнежеву није донесен буџет и ниједна важна одлука за функционисање Општине, укључујући и одвоз смећа који се мјесецима гомилао у граду. 

Иако Боре Шкељић има функцију начелника, већину, коју чине СНСД и СДС, не признаје и не проводи њихове одлуке. Предсједник и чланови скупштине по потреби проваљују у скупштинску салу и отимају печат, а засједају у згради преко пута. 

Предсједник Скупштине Радован Марић очекује да ће Шкељић бити смијењен. Каже да ситуација у општини није толико лоша како је Шкељић представља, да не пријети банкрот и да још није касно за опоравак привреде.

Политички циркус у Кнежеву није забаван грађанима. У општини, како кажу, тренутно осим запослених у јавној управи и појединаца који раде у пиланама у околини, у општини готово нема запослених. У индустријској зони од десетак фабрика, ради још свега двадесет људи.

Питање је шта ће се десити и колико ће блокада трајати уколико грађани гласају да Шкељић остане начелник. Против Шкељића је већ је једном покренут опозив када је био начелник испред СНСД-а. Тада су грађани гласали да остане.