latinica  ћирилица
19/10/2014 |  10:57 | Аутор: СРНА

И.Сарајево: Смањена малољетничка делинквенција

На подручју ЦЈБ Источно Сарајево за девет мјесеци ове године регистровано је 16 малољетника у извршењу кривичних дјела, што је за 15,79 одсто мање него у истом периоду лани, када је евидентирано 19 малољетника, рекла је портпаролка ЦЈБ Данка Тешић.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Она је навела да је 13 малољетних извршилаца кривичних дјела доби од 16 до 18 година, а три од 14 до 16, док су двојица повратници у извршењу кривичних дјела.

"Малољетници углавном врше кривична дјела из области имовинских деликата, ријеч је о крађама и тешким крађама чија материјална вриједност није велика, те спорадични случајеви оштећења туђе ствари, тјелесне повреде и слично", нагласила је Тешићева.

Она је напоменула да су малољетници често и оштећена страна, тако да је за девет мјесеци извршењем 10 кривичних дјела тешке тјелесне повреде, угрожавање безбједности, покушај отмице, насиље у породици, запуштање и злостављање, оштећено 17 малољетника, од чега је 10 мушког, а седам женског пола.

Према њеним ријечима, најчешћи извршиоци кривичних дјела у којима су оштећени малољетници су лица старија од 21 године.

Она је додала да је, упркос сложеној проблематици која прати рад полиције, однос према малољетницима крајње професионалан, о чему најбоље говори податак да до сада није било притужби родитеља на однос и рад полиције.

Тешићева је истакла да полиција редовно и у континуитету проводи превентивне активности из области малољетничке делинквенције, као што су забрана точења и продаје алкохолних пића малољетницима у угоститељским објектима и трговинским радњама, а организује и стручна предавања у школама, округле столове и јавне трибине.

"Сматрамо да, осим полиције, и друге институције у знатној мјери превентивно могу утицати на смањење малољетничке делинквенције, прије свега породица као основна ћелија друштва у којој се формира личност, школа, центри за социјални рад, установе културе, спортска удружења, комунална полиција, инспекцијски органи", нагласила је Тешићева.

Она је напоменула да првенствено породица и школа могу и морају препознати девијантна понашања малољетника и о томе обавјештавати полицију или друге институције с циљем благовременог реговања и спречавања да то прерасте у криминалне активности.