latinica  ћирилица
19/10/2014 |  17:42 | Аутор: СРНА

СНСД ће формирати владу са досадашњим партнерима

Предсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Милорад Додик данас је у Требињу најавио да ће с досадашњим коалиционим партнерима формирати нову владу Републике Српске.

Додик је рекао да се још чекају званични резултати избора, али да нема сумње да ће СНСД формирати владу, називајући спекулацијама да неко од коалиционих партнера СНСД-ДНС-СП може да преговара са неким из другог блока.

Указујући на добар изборни резултат СНСД-а у Херцеговини, Додик је истакао да је Требиње на прави начин показало политичку вољу и да ће то, као и до сада, знати да цијени кроз реализацију многих пројеката и његов напредак, те да ће се у кадровском смису водити рачуна о Херцеговини.

"Ми смо и раније имали изузетно позитиван однос према Херцеговини, што је народ и увидио", истакао је Додик, подсјећајући на многе инфраструктурне и друге пројекте који су урађени претходних година.

Коментаришући изјаву лидера СДС-а Младена Босића да ће СДС о формирању Владе разговарати са ДНС-ом и СП-ом, Додик је рекао да Босићу "преостаје још мало политичког живота на мјесту предсједника партије", те да су све те приче њихов проблем.

"Говорили су свашта у овој кампањи. Она је била веома некоректна, изнесене су многе лажи. СНСД је имао тешку битку против тих лажи и поједине медијске сатанизације, а видно је било и уплитање међународног фактора, који је и на дан избора покушао да креира резултат", рекао је Додик, додајући да чак и сада "петљају" у начину бројања гласова.

Он је оцијенио да на тај начин, вјероватно, покушавају опозицију да одрже заједно, да би могли да креирају одређену нестабилност у будућности.

Додик је нагласио да је СНСД побиједио и неке унутрашње слабости, којих је, како је рекао, очигледно било, наводећи да су "неки људи покушавали да шићаре за личне интересе", те најавио да ће се таквим захвалити и одрећи се било каквих њихових услуга у будућности.

Он је рекао да је СНСД на изборима побиједио и лоши слој друштва, напомињући да је 99 одсто гласова који су дошли из затвора било за опозицију и за његовог противника.

"Трудим се да не пратим шта све говоре. Јасно је да је СНСД ширио поруку заједништва, љубави и слоге, да једни другима праштамо, а шта они жели заиста не знам", рекао је Додик, који је предсједник Републике Српске.

Додик је напоменуо да је Република Српска стабилна и да се у њој неће десити никави немири, иако то поједини прижељкују.

Поруку лидера НДП-а Драгана Чавића да се нико неће мирно прихватити губљење избора, Додик је оцијенио као губљење компаса, истичући да му је нејасно како неко, ко је био на високој дужности у Српској, може тако нешто да изјави.

"Мислим да је то губитак одговорности према вољи народа. Они имају своје људе који су гласали за њих, али у сваким изборима, онај који добије већину је онај који одлучује о власти и то се мора прохватити, без обзира колико та већина била тијесна", рекао је Додик.

Он је додао да има намјеру и да утиче на то да и на нивоу БиХ дође до брзог формирања органа власти. "Имамо активан одговор на питање `Сејдић-Финци` и механизам координације", рекао је Додик и истакао да констелација односа у Федерацији БиХ можда може бити промијењена да се то питање брзо ријеши.

Према његовим ријечима, уколико се та два питања буду брзо ријешила, БиХ има статус кандидата и то је оно што може да јој да нову динамику.

"Ми смо били и раније за та рјешења и сада смо спремни да иста та рјешења уградимо у брзо рјешење на нивоу БиХ и да се крећемо даље ка оном што, наводно, сви заговарају - то је неки пут ка Европи, мада и та Европа све више, због својих унутрашњих проблема, не изгледа као добро мјесто", истакао је Додик.

Он је указао и на неспособност домаће структуре да направи проходан и транспарентан систем изборног процеса, те на непромијењена правила бројања још од времена, како је рекао, када су странци хтјели да креирају све те системе вриједности.

"Мислим да се то може све искључити, а свако ко би сада мешетарио са тим ризукује велику одговорност за процесе у БиХ и то би свакако требало избјећи", поручио је Додик.