latinica  ћирилица
20/10/2014 |  08:43 | Аутор: Агенције

САД: Дали смо оружје побуњеницима

Пентагон је саопштио да је из ваздуха допремио оружје побуњеницима у сјеверном сиријском граду Кобане на граници са Турском, који се боре против ИД.
Кобане - Фото: ТАНЈУГ
КобанеФото: ТАНЈУГ


То је прво јавно признање да САД допрема наоружање побуњеницима.

Америчка централна команда прецизирала је да је испоручила оружје, муницију и медицински материјал за сиријске побуњенике који недјељама настоје да зауставе јуриш припадника "Исламске државе" који су раније заузели велике дијелове Сирије и Ирака.

У кратком саопштењу се наводи да је авион Ц-130 Ваздухопловних снага САД-а испоручио оружје, муницију и медицинске залихе које су обезбиједиле курдске власти у Ираку, да би омогућили наставак отпора против ИС која покушава да заузме Кобане, пренијела је агенција Ројтерс.

У истом саопштењу се наводи да је током ваздушних удара, посљедњих неколико дана, у комбинацији са непрестаним отпором побуњеничких копнених снага, успорено напредовање ИС ка граду и да је убијено стотине њихових припадника.

"Међутим, безбједносна ситуација у Кобанеу и даље је крхка, с обзиром да ИС наставља да угрожава град и курдске снаге које настављају да пружају отпор", наводи се у саопштењу.

Портпарол курдских снага у граду Кобанеу потврдио је на свом твитер налогу, да је велика количина муниције и наоружања стигла у град. 

Амерички званичник је навео да је испоручено лако наоружање, не наводећи друге појединости.